Izar Lunaček in francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari. Foto: Francoski inštitut v Sloveniji
Izar Lunaček in francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari. Foto: Francoski inštitut v Sloveniji

Izar Lunaček je skozi leta postal pomemben steber kulturnega sodelovanja med Francijo in Slovenijo, so na Francoskem inštitutu v Sloveniji zapisali v sporočilu za javnost. Odlikovanje mu je v imenu francoske ministrice za kulturo podelila francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari.

Sorodna novica Izar Lunaček: "Nekateri politiki delujejo kakor svoji lastni dvorni norčki"

Povezovanje držav prek stripa
Leta 1979 v Ljubljani rojeni slikar in stripar, komparativist in filozof je v zadnjem desetletju in pol postal eden najpomembnejših zagovornikov francosko-slovenskih odnosov na področju stripa. Poleg svoje plodne avtorske dejavnosti je od leta 2012 na čelu društva Stripolis, ki je ena najdejavnejših organizacij na področju promocije stripa v širši javnosti.

Pomembnost festivalskega dogajanja
Lunaček je tudi soustanovitelj Festivala Tinta (izvorno Stripolisfest), ki je danes neizogiben dogodek tako za profesionalce in strokovnjake kot tudi za ljubitelje. Nagrade zlatirepec, ki jih podeljujejo v okviru festivala, so podobne nagradam fauve, ki jih podeljujejo na francoskem mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulemu. Lunaček je njegov velik poznavalec in tam je tudi spletel dragocene povezave s francoskimi avtorji in založniki. Bil je tudi eden od predhodnikov koncepta narisanega koncerta v Sloveniji, so sporočili s Francoskega inštituta.

Prevodi francoskih stripov za slovenske navdušence
Pred dvema letoma je Stripolis postal založba, ki je izdala že več prevodov iz francoščine, med katerimi so Graščina – Zlati časi in Graščina – Poldan Joanna Sfarja, Lewisa Trondheima in Manuja Larceneta, Fuč Fuk Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive, Sardina v vesolju Joanna Sfarja in Emmanuela Guiberta ter Alanova vojna Emmanuela Guiberta.

Foto: Francoski inštitut v Sloveniji
Foto: Francoski inštitut v Sloveniji

Francoski ministrski red umetnosti in leposlovja je bil ustanovljen leta 1957. Za red je pristojen minister oz. ministrica za kulturo, ki samostojno odloča o imenovanjih, potem ko se seznani z mnenjem Sveta reda umetnosti in leposlovja. Red je sestavljen iz treh činov: vitez oz. vitezinja, častnik oz. častnica in poveljnik oz. poveljnica.

Pogoji za podelitev odlikovanja, opredeljeni z odlokom, navajajo, da je "red namenjen nagrajevanju ljudi, ki so se odlikovali s svojim ustvarjanjem na umetniškem oz. literarnem področju ali s prispevkom k vplivu umetnosti in književnosti v Franciji in po svetu", so še sporočili s Francoskega inštituta v Sloveniji.