Do leta 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica nosili naziv Evropska prestolnica kulture (EPK), je med drugim načrtovana tudi prenova Trga Evrope. Foto: go_2025
Do leta 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica nosili naziv Evropska prestolnica kulture (EPK), je med drugim načrtovana tudi prenova Trga Evrope. Foto: go_2025

Odlok o ustanovitvi Zavoda GO!2025 – Evropska prestolnica kulture je bil spremenjen na pobudo ministrstva za kulturo, saj je to kot večinski sofinancer projekta želelo imeti svojega predstavnika v svetu zavoda, je za Radio Slovenija poročala Karin Zorn Čebokli.

Pomočnik direktorja, glasbeni strokovnjak in poslovni vodja muzeja
Novogoriški mestni svetniki so potrdili tudi letošnji kadrovski načrt tega zavoda, ki pa prinaša manj zaposlitev od načrtovanih. Po besedah direktorja Zavoda GO!2025 – Evropska prestolnica kulture Gorazda Božiča bo zavod letos dobil tri dodatne zaposlitve. "Gre za pomočnika direktorja za splošne finančne in pravne zadeve, še za enega strokovnega sodelavca, ki bo pokrival glasbeni resor, ter poslovnega vodjo EPIC-a, bodočega čezmejnega muzeja s pogledom na zgodovino z dveh strani meje, ki naj bi bil v skladišču ob železniški postaji," je povedal Božič.

Namesto načrtovanih 20 le 15 zaposlenih
Zavod bo tako imel do konca leta 15 zaposlenih, čeprav so načrti iz leta 2020 predvidevali več kot 20 zaposlenih. "Žal smo podvrženi dinamiki financiranja, ki je vnesena v dolgoročne načrte razvojnih programov, tako občine kot države, in z vsemi povišanji plačnih razredov in tudi zato, ker so naše zaposlitve za določen čas, smo presegli limit, ki je bil načrtovan v letu 2020. Upam, tudi glede na zadnje pogovore z občino, da bomo skupaj nastopili do vlade in uspeli doseči še kakšne spremembe oziroma dodatna financiranja," je še povedal direktor zavoda.

Gorazd Božič je
Gorazd Božič je "sodeloval že v pripravah na kandidaturo za pridobitev naziva EPK, formalno je gradbenik, sicer pa dolgoletni kulturni delavec in glasbenik, producent za komorne skupine in orkestre, ki se je na področju kulturnega menedžmenta izpopolnjeval tudi v milanski Scali. Je proaktiven in pozitivno naravnan, s sposobnostjo povezovanja ljudi in ekipe," so ob njegovem lanskem imenovanju sporočili z mestne občine. Foto: GO! 2025/Jernej Humar

Nuja po še več pomembnih kadrih
Mestni svetniki so sicer Božiča za direktorja zavoda potrdili septembra lani, potem ko je od junija vodil zavod kot v. d. direktorja. Po njegovih besedah pa bi potrebovali še nekaj skrbnikov projektov, knjigovodjo, organizatorja, producenta in koordinatorja. "Te dodatne zaposlitve so nujne, vsaj v drugi polovici leta, sicer bomo prišli v leto 2025 nepripravljeni," je sklenil Božič.

Novogoriški mestni svet se bo s poročilom o dozdajšnjem delu zavoda GO!2025 predvidoma seznanil na prihodnji seji, je še poročal Radio Slovenija.