Posnetek z izvedbe performansa Imponderabilia na Kraljevi akademiji umetnosti v Londonu. Foto: YouTube, zajem zaslona
Posnetek z izvedbe performansa Imponderabilia na Kraljevi akademiji umetnosti v Londonu. Foto: YouTube, zajem zaslona

Newyorški slikar in performer John Bonafede je v začetku tedna vložil tožbo na sodišču na Manhattnu. V njej trdi, da je bil deležen ponavljajočih se spolnih napadov, ki so jih nad njim izvajali obiskovalci muzeja, poroča Art News. Po njegovih besedah je MoMA "dejansko vedela za spolne napade, ki se izvajajo nad številnimi njenimi delavci oz. performerji … vendar namerno in iz malomarnosti ni sprejela korektivnih ukrepov, da bi preprečila ponovitev napadov."

Sorodna novica 736 ur in pol, ki jih je Marina Abramović presedela, da bi gledalce spustila k sebi

Obiskovalci so performerke "potiskali, dregali in drezali"
Pravzaprav je New York Post že leta 2010 poročal o incidentih na razstavi The Artist is Present (Umetnica je prisotna), pri čemer so performerke povedale, da so bile otipavane, druge pa so dejale, da so jih "potiskali, dregali in drezali". MoMA je takrat za časopis sporočila, da se "dobro zaveda izzivov", s katerimi se spoprijemajo goli performerji na razstavi, in da so varnostniki pospremili kršitelje iz muzeja. O incidentih so takrat poročali tudi New York Times in drugi mediji.

Razstava je zaznamovala prvo retrospektivo uprizoritvene umetnosti v tem newyorškem muzeju. Predstavilo se je 38 performerjev v izmenjujočih se dvournih izmenah po osem ljudi, ki so ležali pod okostjem, stali v drugih performansih, ki so bili del razstave, ali pa v parih ženske in moškega stali ob vratih, obrnjeni drug proti drugemu.

Performans Imponderabilia sta leta 1977 izvorno izvedla Marina Abramović in Ulay. Foto: MoMA
Performans Imponderabilia sta leta 1977 izvorno izvedla Marina Abramović in Ulay. Foto: MoMA

Težavna izvedba znamenitega dela
Tožba, ki jo je vložil Bonafede, se posebej nanaša na to zadnje omenjeno delo Imponderabilia, ki sta ga leta 1977 izvorno izvedla Marina Abramović in njen takratni partner Ulay (1943–2020). Obiskovalci galerije se morajo, da bi prišli v njene prostore, stisniti mimo dvojice golih performerjev. Ta znameniti performans je bil čez leta mnogokrat izveden na številnih prizoriščih, vključno s Kraljevo akademijo umetnosti v Londonu v okviru retrospektive te srbske umetnice.

Bonafede je tožbo vložil zdaj tudi zaradi newyorškega zakona o preživelih odraslih, s čimer se je vzpostavilo "enoletno obdobje za preživele spolni napad, ki se je zgodil, ko so bili starejši od 18 let, da tožijo tiste, ki so jih zlorabljali, ne glede na to, kdaj se je zloraba zgodila".

Medsebojno srhljivo podobni napadi
Tožnik trdi, da je šlo za medsebojno "srhljivo podobne" napade in podrobno opiše, kako se vsak "starejši moški" obrne proti umetniku, spusti roko, preden "poboža in otipa" njegove genitalije, nato pa se "za trenutek zadrži, preden se pomakne v naslednjo galerijsko sobo," piše Euronews.

Bonafede med drugim trdi, da so spolni napadi, ki jih je doživel, povzročili "leta čustvene stiske in so znatno škodili (njegovemu) duševnemu zdravju, telesu, podobi in karieri." Tožnik zahteva odškodnino, kazensko odškodnino, povračilo odvetniških stroškov in druge oblike pomoči, ki jih bo določilo sodišče. Muzej se za zdaj še ni odzval na tožbo.