Foto:
Foto:

Prireditve, ki bodo pod naslovom Naš muzikolog potekale vsakih nekaj mesecev naslednjih nekaj let, so se začele s Pavlom Merkujem. Zamejskega skladatelja in slovenista, ki se ukvarja tudi z zbiranjem ljudskega glasbenega izročila, je v Slovenskem etnografskem muzeju gostil skladatelj Ambrož Čopi. Na naslednjem večeru junija pa pričakujejo Uroša Kreka, ki ga bo o njegovem razumevanju in doživljanju glasbenega narodopisja spraševala Zmaga Kumer.

Najbolj zanimiva razmišljanja tudi v knjigi
Po izteku cikla bo izšla posebna publikacija, v kateri bodo zbrana najbolj zanimiva razmišljanja gostov o etnomuzikologiji. Za ciklus se je Glasbena matica odločila zaradi spoštovanja do slovenske etnomuzikologije in njenih najpomembnejših predstavnikov. "Etnomuzikologija je veda, ki bdi nad zakladnico naše glasbene duhovne dediščine. Je temelj našega narodnega samozavedanja in naše narodne samozavesti. Natančneje: bdi nad zvenečim delom te zakladnice," so zapisali pri Glasbeni matici, ki se ji je kot gostitelj prireditev pridužil Slovenski etnografski muzej.

O tegobah in radostih glasbenega zapisovanja
Na večerih bodo zapisovalci naše glasbene dediščine spregovorili o svojih doživetjih, stiskah in radostih, ki spremljajo njihovo delo. Predstavili bodo svoja dognanja, pomembna za vse, ki cenijo ljudsko glasbeno dediščino, dognanja, ki "znajo biti kažipot med skrivnostmi in dragocenostmi te zakladnice."