Ravnikar je do zdaj med drugim prejel Prešernovo in Plečnikovo nagrado. Foto: RTV SLO
Ravnikar je do zdaj med drugim prejel Prešernovo in Plečnikovo nagrado. Foto: RTV SLO
Johann Gottfried von Herder
Herderjeva nagrada, ki jo podeljujejo vse od leta 1963, nosi ime po nemškem pisatelju. Foto: RTV SLO

Podeljevalci nagrade so poudarili, da Vojteh Ravnikar zavzema izstopajoče mesto v razvoju sodobne arhitekture v Sloveniji. Odlikuje ga obsežen in izjemen ustvarjalni opus, njegove stavbe pa se z občutljivo fantazijo in oblikovalskimi težnjami vklapljajo v dano okolje. Nagrade se bodo razveselili še poljski zgodovinar Wlodzimierz Borodziej, estonska pisateljica Ene Mihelson, grški umetnostni zgodovinar Nikos Hadjinikolau in slovaška etnologinja Gabriela Kilianova.

Vsestranski Vojteh Ravnikar
Vojteh Ravnikar, ki je leta 1973 diplomiral na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, je znan tudi po vsestranski promociji arhitekture tako v Sloveniji kot v tujini. Udeležuje se številnih predavanj, medijskih nastopov, piše strokovne članke in pogosto sodeluje v mednarodnih in domačih žirijah. Od leta 1993 je tudi predavatelj na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, do zdaj pa je izpeljal že več kot 20 samostojnih razstav.

Za svoje delo, med katero sodijo občina in Kulturni center v Sežani ter Primorsko dramsko gledališče in Knjižnica Franceta Bevka v Novi Gorici, je bil že večkrat nagrajen. Med drugim je prejel Plečnikovo nagrado, leta 2003 pa tudi Prešernovo nagrado za svoj arhitekturni opus.

Herderjeve nagrade letos zadnjič
Herderjeve nagrade, ki nagrajencem poleg priznanja prinesejo tudi po 15.000 evrov, so letos podelili zadnjič, prihodnje leto se bo namreč nagrada preimenovala v evropsko nagrado za kulturo. Vse od leta 1963 so to najvišja priznanja na področju kulture, ki so med drugim tudi spodbujala kulturne vezi predvsem z južnimi in vzhodnimi evropskimi državami.

Nova evropska nagrada za kulturo bo namenjena mladim evropskim umetnikom in znanstvenikom z različnih področij - likovne umetnosti, glasbe, arhitekture, filma, fotografije, književnosti in publicistike. Vrednost nagrade pa se bo povečala kar na 75.000 evrov.