Vojteh Ravnikar je predstavnik pozne srednje generacije slovenske arhitekture. Foto:
Vojteh Ravnikar je predstavnik pozne srednje generacije slovenske arhitekture. Foto:
Drago Jančar
Leta 2003 je Herderjevo nagrado prejel Drago Jančar. Foto: RTV SLO

Nagrado vsako leto podeljuje Univerza na Dunaju za posebne dosežke na področju kulture. Nagrado bo Ravnikar prejel 5. maja prihodnje leto na dunajski univerzi. V okviru nagrade pa bo profesor in arhitekt lahko izbral tudi kandidata oziroma kandidatko iz Slovenije, ki bo prejel štipendijo za znanstveni študij na kateri koli fakulteti na Univerzi na Dunaju.

Priznanja mu niso tuja
Vojteh Ravnikar je eden najpomembnejših na področju sodobne arhitekture pri nas, ki se lahko pohvali s številnimi nagradami. Leta 1980 je prejel nagrado Prešernovega sklada, sedem let zatem Plečnikovo nagrado, leta 2003 pa je za svoj arhitekturni opus prejel še Prešernovo nagrado. Njegovi vidnejši arhitekturni projekti so pošta in trgovina v Vremskem Britofu, občina in Kulturni center Srečka Kosovela v Sežani ter Primorsko dramsko gledališče in Knjižnica Franceta Bevka v Novi Gorici.

Med lavreati tudi Kuret in Jančar
Lanski dobitnik Herderjeve nagrade je bil glasbeni zgodovinar in muzikolog Primož Kuret, ki je nagrado prejel za svojo študijo o Gustavu Mahlerju v Ljubljani in knjigo Glasbena Ljubljana 1899-1919. V njej piše o nemški Filharmonični družbi v Ljubljani in njeni izbiri repertoarja. Pred Kuretom je leta 2003 nagrado, ki jo znanstvenikom in umetnikom podeljujejo od leta 1963, prejel Drago Jančar.