Tolokonikova je v ločenem uradnem pozivu pisala tudi preiskovalcem, ki jih je prosila, naj začnejo kazensko preiskavo groženj s smrtjo. Foto: EPA
Tolokonikova je v ločenem uradnem pozivu pisala tudi preiskovalcem, ki jih je prosila, naj začnejo kazensko preiskavo groženj s smrtjo. Foto: EPA
Pred Tolokonikovo se je letos za gladovno stavko odločila še ena članica skupine Pussy Riot, Marija Aljohina (na letaku desno), ki zaradi istega dejanja kazen prestaja v drugi ruski regiji. Stavkala je, ker ji zaporne oblasti niso omogočile udeležbe na zaslišanju o pogojnem izpustu. Stavko je prekinila, ko so bile nekatere njene zahteve o zapornih pogojih izpolnjene. Foto: EPA

Kot poročajo RIA Novosti, so zdravniki odredili, da 23-letno Tolokonikovo premestijo na zdravniški oddelek kolonije 600 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Hospitalizirali so jo le nekaj ur po tem, ko so zavrnili njeno prošnjo po premestitvi v drug zapor.

Tolokonikova je gladovno stavko napovedala na začetku tega tedna, edino, kar je zaužila v zadnjih petih dneh, pa je bila voda. V dolgem pismu medijem se je zaprta članica skupine Pussy Riot razpisala o "prisilnem delu" in nehigieničnih razmerah, v katerih delajo ženske 17 ur na dan ne glede na njihovo psihofizično in zdravstveno stanje, ob tem pa so še brutalno pretepene, če ne izpolnjujejo svojih zadolžitev.

Spanja naj bi imele na voljo le štiri ure na dan, vodstvo zapora pa naj bi discipliniralo zapornice z udarci, odrekali naj bi jim hrano in vodo ter uporabo stranišča. Ob neki priložnosti naj bi se morale vse zapornice sleči in gole šivati v delavnici.

Grožnje s smrtjo
Tolokonikova je še zapisala, da so ji v zaporu zaradi pritožbe zaradi slabih razmer že zagrozili s smrtjo, druge jetnice pa da ji govorijo, da nje ne pretepajo samo zaradi zvezdniškega statusa.
Prav zaradi tega so jo v torek premestili v samico, pri čemer so iz zapora sporočili, da gre za "varen prostor" in ne za kaznovalni ukrep.

Kot je v ponedeljek, ob začetku stavke, poudarila 23-letna mati petletne deklice, ki prestaja dveletno zaporno kazen zaradi performansa proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v cerkvi v Moskvi, bo odklanjala hrano in delo v šiviljski delavnici, dokler je ne premestijo v drug zapor.