Tolokonikova prestaja kazen v zaporniški koloniji v Mordoviji. Foto: EPA
Tolokonikova prestaja kazen v zaporniški koloniji v Mordoviji. Foto: EPA

Tolokonikova je v pismu za medije opisala grozljivo sliko življenja v zaporniški koloniji v Mordoviji, kjer morajo zapornice po njenih besedah delati po 17 ur dnevno in prestajati številne zlorabe. Na dan naj bi imele na voljo le štiri ure za spanje.

23-letna mati prestaja dvoletno zaporno kazen zaradi performansa proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v moskovski katedrali. Dokler je ne premestijo v drug zapor, bo odklanjala hrano in ne bo delala v šiviljski delavnici.

Za gladovno stavko se je odločila, potem ko je prejela grožnjo s smrtjo, ki naj bi jo izrekel namestnik vodje kolonije, ki je za Tolokonikovo deklariran stalinist.

V kazenski koloniji je Tolokonikova skoraj leto dni. V ločenem pismu preiskovalcem jih prosi, naj začnejo kazensko preiskavo groženj s smrtjo. Pismo je naslovila tudi na tožilstvo, regionalno upravo in ruskega ombudsmana.

Podrobno je opisala nečloveške pogoje v zaporu, kjer naj bi med drugim vodstvo zapornice, ki naj bi kršile pravila, discipliniralo z udarci in odrekanjem hrane, vode ter uporabe stranišča. Ob neki priložnosti naj bi se morale vse zapornice sleči in gole šivati v delavnici.

"Pogoji so odlični"
Predstavnik zapornih oblasti v Mordoviji Genadij Morozov je pritožbe Tolokonikove zavrnil kot "neumnost". "Zaporniški pogoji v taborišču številka 14, kjer prestaja kazen, so odlični," je dejal za radio Eho Moskve.

Pred Tolokonikovo se je letos za gladovno stavko odločila še ena članica skupine Pussy Riot, Marija Aljohina, ki zaradi istega dejanja kazen prestaja v drugi ruski regiji.

S tem je protestirala, ker ji zaporne oblasti niso omogočile udeležbe na zaslišanju o pogojnem izpustu. Stavko je prekinila, ko so bile nekatere njene zahteve o pogojih v zaporu izpolnjene.

Tako Tolonikovi kot Aljohini je sodišče prošnjo za pogojni izpust zavrnilo.