Vodilni evropski misleci, med katerimi je bil tudi Slavoj Žižek, so razmišljali o političnem in zgodovinskem pomenu komunizma, konferenco pa je pospremil umetniški program s performansi, instalacijami, filmi in koncerti, ki so temo komunizma osvetlili z estetskega vidika. Foto: MMC RTV SLO
Vodilni evropski misleci, med katerimi je bil tudi Slavoj Žižek, so razmišljali o političnem in zgodovinskem pomenu komunizma, konferenco pa je pospremil umetniški program s performansi, instalacijami, filmi in koncerti, ki so temo komunizma osvetlili z estetskega vidika. Foto: MMC RTV SLO
Alain Badiou
'Od ustanovitve prvih delavskih gibanj v 19. stoletju je interpretacija velikih mislecev tistega obdobja pojem komunizma čvrsto uvrstila na mejo med filozofijo in politiko. Zato se mora pomen komunizma zdaj premakniti iz ustaljenih ideoloških in praktičnih okvirov, v katerih je bil zasidran, uspavan in občasno ogrožen s preveč posplošenim osmišljanjem,' je kot uvod v konferenco zapisal mislec Alain Badiou.
Erde
Konferenco je v umetniškem delu med drugim pospremila projekcija filma Alexandra Dowschenkosa Zemlja iz leta 1930.

Da sta zašla demokracija in kapitalizem v težave, je v tem trenutku povsod mogoče občutiti. Zato ne preseneča, da je v Berlinu potekala konferenca o komunizmu. A radikalna leva opcija se sramoti in to temeljito, so srečanje, ki je konec tedna potekal pod naslovom Ideja komunizma: filozofija in umetnost, povzeli v nemškem časniku Frankfurter Algemeine Zeitung.
'Intelektualni vrh nove radikalne levice', kot piše, se je v berlinskem gledališču Volksbühne zbral, da bi v navezavi na Platona, Descartesa, Heideggerja, sv. Pavla, Marxa in Lenina pojem komunizem osvobodil ustaljenih stereotipnih predstav. Pri tem so si izposodili delo ruskega pisca Varlama Šalamova, čigar poezija ne izziva obračuna s stalinizmom.
Tridnevno konferenco je vpeljal ugledni francoski filozof, po besedah nemške novinarke "guru novega revolucionarnega razmišljanja", Alain Badiou, ki pravi, da si je treba zaradi napredujočega poveličevanja demokracije zastaviti vprašanje o pomenu te ideje. Frank Ruda in Jan Völker iz Berlina sta odgovorila s filozofskim manifestom, izhajajočim iz Descartesa, temelječem na pogumu in zaupanju.
Misel bi morali zastaviti na novih temeljih, je pojasnila filozofinja Cecile Winter iz Pariza. "Le komunisti zmorejo opustiti, ukiniti državo in tako začeti novo gibanje, nemir, ki ga vzpostavlja jasnost." Mislec iz Istanbula Bülent Somay je v klasičnem leninističnem duktusu govoril o delovnem razredu, proizvodnih sredstvih in revoluciji.
Žižkov nastop vrhunec srečanja
O ideji komunizma je razmišljal tudi psihoanalitik in filozof Slavoj Žižek, čigar nastop je bil pričakovan kot vrhunec srečanja. Žižek je s svojo izrazito gestikulacijo odprl vprašanje časa. Katerega, je ostalo nedorečeno, kot vse, kar je povezano z nasiljem. Brez tez, le anekdote in miselni preskoki. Seveda bi bilo treba državo ukiniti, meni Žižek, ki ga nato misel takoj zanese v New York, k srečanju s kirurgom, nato se vrne k Berlusconiju in k prilastitvi pojma, srečanju Billa Gatesa, omeni Obamo in 'njegovo' ekološko katastrofo, povzema filozofov govor nemški časopis.
Njegovo trenutno tako goreče razširjeno kot slabo premišljeno reševanje Lenina ne temelji na zgodovinskem poznavanju, ampak preinterpetira brutalnost in ukinitev razredov v revolucionarno zmago, še piše nemški medij.
Slovo od revolucionarnega komunizma
Alain Badiou, mislec, ki se naslanja na marksistično izročilo, v svojih delih nastopa proti liberalnemu konformizmu in nasilju demokratičnega mnenja, je ob sklepu med drugim poudaril, da ima Ideja komunizma konstitutivno vrednost za mednarodni emancipacijski projekt, reševanje človečnosti. Vendar morajo biti ideje tako formulirane, da ne prehajajo v nasilje, torej gre za ločitev, slovo od revolucionarnega komunizma.
Ideja komunizma skozi umetnost
V okviru umetniškega dela srečanja so bili na ogled različni odrski projekti, ki so jih pripravili politično in družbeno aktivne umetniške skupine in posamezniki, tudi Frank Castorf, Janez Janša, Schwabinggrad Ballett, Marc Weiser aka Rechenzentrum, Chto delat', Nick Currie ali Momus, Thomas Martin, Michael Busch, Anne Kuhn in Andreas Mihan.