Restavratorka čisti Michelangelov kip Davida. Foto: EPA
Restavratorka čisti Michelangelov kip Davida. Foto: EPA
Leonardo Da Vinci: Zadnja večerja
Se bo ohranila tudi za prihodnje rodove? Foto: EPA

Država se lahko pohvali z ogromno artefakti, ki sodijo v kulturno dediščino, vendar pa jih je veliko tudi v slabem stanju zaradi vandalov, onesnaževanja in propada zaradi starosti. V času, ko se Italijani vračajo z dopustov, jih bo v njihovih domačih krajih pričakala agresivna oglaševalska kampanja z geslom Brez vaše pomoči lahko Italija nekaj izgubi.

Organizatorji kampanje upajo, da bodo podobe Davida brez roke ali pa Da Vincijeve Zadnje večerje z izpraskanimi apostoli Italijane dovolj pretresle, da bodo vsaj malo odprli svoje denarnice in pripomogli k restavratorskim naporom za ohranjanje umetnin.

Strokovni posegi so nujno potrebni
Plakati in reklamni oglasi na televiziji bodo nazorno prikazovali, v kakšnem stanju bi se kaj kmalu lahko znašla večina teh (neprecenljivih) zakladov, če se takoj ne začne ukrepati. Po strokovnih ocenah naj bi bila kar tretjina italijanskih kulturnih zakladov v kriznem stanju, zaradi tega pa so se bolj dejavno lotili tudi zbiranja nujno potrebnih sredstev.

Ob začetku kampanje za ozaveščanje in zbiranje sredstev je italijanski minister za kulturo Rocco Buttiglione dejal, da skrb in zaščita umetniške in kulturne dediščine ni le stvar države, temveč vsakega Italijana.