Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je letos ustanovil panevropsko politično gibanje za
Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je letos ustanovil panevropsko politično gibanje za "demokratizacijo Evrope". Foto: Reuters
HNK
Filozofski teater so zastavili kot prostor za refleksijo na vprašanje, koliko lahko neko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo. Ob tem so računali zlasti na odziv mlajšega občinstva. V prvi sezoni so ugotovili izjemno zanimanje, tudi neposredne televizijske prenose je spremljalo veliko gledalcev, Foto: HNK

Vodja Filozofskega teatra, hrvaški filozof Srećko Horvat, je na današnji predstavitvi programa novinarjem povedal, da nameravajo v novi sezoni nekoliko premakniti meje Filozofskega teatra, ki gosti mednarodno znane osebnosti iz sveta filozofije in umetnosti.

Tako so v prejšnjih dveh sezonah med drugim gostili slovenskega filozofa Slavoja Žižka, francoskega ekonomista Thomasa Pikettyja, britanskega literarnega teoretika Terryja Eagletona, britansko igralko Vanesso Redgrave in nemško filmsko režiserko Margarethe von Trotta.

Kot je pojasnil, bodo letos združili ekonomijo, sociologijo, filozofijo in celo rokenrol. Za januar so napovedali pogovor s pevcem škotske rokovske skupine Primal Scream Bobbyjem Gillespiejem. Navdih za njihov najnovejši album Chaosmosis je skupina našla v delih italijanskega filozofa Bifa.

Prvi pogovor v novi sezoni bo 30. oktobra, ki bo na odru HNK Ali, so zapisali na spletni strani HNK. Nastop enega najbolj znanih levičarskih intelektualcev, ki živi v Veliki Britaniji, so napovedali že nekajkrat, a so ga tudi prejšnjo sezono morali odpovedati zaradi bolezni.

Cervantesovo leto malo drugače
Kot so napovedali, bo letos prišel tudi kot avtor predstave Nove pustolovščine Don Kihota, ki je bila narejena po znamenitem romanu Miguela de Cervantesa in so jo februarja premierno izvedli v zagrebškem HNK-ju. Ob njegovemu gostovanju bodo člani ansambla HNK-ja odigrali tudi del predstave o Don Kihotu, ki ga je Ali postavil v sodoben svet.

27. novembra bodo gostili "enega najpomembnejših in najvplivnejših sociologov" Baumana, ki je bil rojen leta 1925 in je izdal številne vplivne knjige iz sociologije, filozofije in kulturne teorije. Teden dni pozneje, prvo nedeljo v decembru, v Zagreb pride tudi Varufakis, znan po svojem zoperstavljanju politiki varčevanja v Evropski uniji.

Horvat je napovedal, da bodo januarja prihodnje leto objavili spored prireditev do konca sezone.

Spomnil je, da je HNK objavila knjigo francoskega filozofa Alaina Badiuja Rapsodija za gledališče, ki predstavlja "manifest nekega novega teatra za 21. stoletje", v katerem avtor razlaga, zakaj je pomembno združiti filozofijo in gledališče.

Pretekli dve sezoni sta bili uspešni, kar kaže tudi izjemen interes občinstva, posebej mlajših, je dejala intendantka HNK-ja Dubravka Vrgoč. Poudarila je, da je njihov program postal celo blagovna znamka, ki so jo sprejela tudi druga gledališča po Evropi.