Neue Galerie za tri dela Egona Schieleja gotovo ne bo dobila toliko, kolikor je Lauder plačal za Klimtov portret Adele Bloch - Bauer. Foto: EPA
Neue Galerie za tri dela Egona Schieleja gotovo ne bo dobila toliko, kolikor je Lauder plačal za Klimtov portret Adele Bloch - Bauer. Foto: EPA
Gustav Klimt: Adele Bloch - Bauer I
Adela je Novo galerijo stala 135 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Celo mogotec Ronald S. Lauder, sin Estée in Jospeha Lauderja, ustanoviteljev kozmetičnega imperija Estée Lauder, mora včasih izbirati - Klimtovo Adelo sicer ima, a njegova newyorška Neue Galerie, ki je posvečena avstrijski in nemški umetnosti, zdaj prodaja tri dela Klimtovega rojaka Egona Schieleja.



Treh Schielejvih del ne bodo pogrešali
V Novi galeriji računajo, da bodo za tri Schielejeva dela, dva akvarela in eno olje, iztržili najmanj 45 milijonov dolarjev. Direktorica manhattanske galerije St. Etienne, ki se prav tako posveča nemški in avstrijski umetnosti, je izjavila, da poteza Nove galerije ni nenavadna: "Nova galerija ima ogromno Schielejevih del. Če bi z denarjem, ki ga bodo dobili za te tri umetnine, krili stroške galerija, bi rekla, da je to sramota. A če prodajaš dela 'avtorja x', ki jih imaš na pretek, da kupiš izjemno delo 'avtorja y', potem je to zelo razumna odločitev."

Avstrijci želijo Klimta nazaj
Ronald Lauder je Klimtov portret Adele Bloch-Bauer kupil od dedinje rodbine Bloch -Bauer, Marie Altmann, ki živi v Los Angelesu. Altmannova je aprila letos po sedmih letih bitk na sodišču iz Avstrije dobila pet Klimtovih slik, ki so bile last njenih prednikov, družine judovskega sladkornega mogotca, Ferdinanda Blocha. Njegovo ženo Adelo Bloch - Bauer je Gustav Klimt portretiral dvakrat - "rekordni" portret je slikal tri leta in ga dokončal leta 1907. Tudi preostale štiri slike, ki so iz dunajske galerije Belvedere odpotovale v ZDA, bodo prodali na isti dražbi kot Schielejeve umetnine. Avstrijci upajo, da se bo kakšna morda le vrnila v Avstrijo.