Na Dunaju je Jernej Kopitar navezal stike z Vukom Stefanovićem Karadžićem in mu pomagal pri nastajanju srbske slovnice in slovarja. Ukvarjal se je tudi z reformo slovenskega črkopisa; bil je naklonjen Dajnku in Metelku. Leta 1833 se je vpletel v
Na Dunaju je Jernej Kopitar navezal stike z Vukom Stefanovićem Karadžićem in mu pomagal pri nastajanju srbske slovnice in slovarja. Ukvarjal se je tudi z reformo slovenskega črkopisa; bil je naklonjen Dajnku in Metelku. Leta 1833 se je vpletel v "črkarsko pravdo" in ostro napadel Čopa ter poskušal preprečiti izid četrtega zvezka Čbelice. Foto: NUK

Spomenik je zasnoval Matjaž Počivavšek, stal pa bo med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georga Washingtona v bližini Kopitareve gradine na trgu, ki bo urejen po načrtih biroja Medprostor.

V Mestni občini Ljubljana so se ob postavitvi spomenika Vuku Stefanoviču Karadžiću, ki sta ga podarila mesto Beograd in Ustanova Vukova Zadužbina leta 2016, zavezali, da v Beogradu postavijo spomenik v spomin na prijateljstvo in sodelovanje obeh jezikoslovcev, ki sta na začetku 19. stoletja pripomogla k razvoju slovenskega in srbskega jezika.


Kot so zapisali na MOL-u, se bodo dela za ureditev trga po načrtih slovenskega biroja Medprostor začela predvidoma na začetku prihodnjega leta, datum odprtja pa je odvisen predvsem od njihovega poteka.

Delo akademskega kiparja Matjaža Počivavška je bilo izbrano na marca objavljenem natečaju za idejno rešitev spomenika Jerneju Kopitarju v Beogradu. Rezultate natečaja je maja v ljubljanski mestni hiši predstavil predsednik komisije Janez Koželj.

Prvonagrajena rešitev ima obliko ozke, trikotne votle prizme, ki spominja na stoječo knjigo. V svojo notranjost spusti svetlobo, ki je po Koželjevih besedah prispodoba poti iz fizičnega, čutnega v miselni svet. "Kiparjev poseg v tvarino simbolizira pot iz votline k razsvetljenju, za katero sta potrebna napor in vztrajnost, kar sta bili značilnosti življenja in dela Jerneja Kopitarja," je tedaj še povedal Koželj.