V očeh Mone Lize naj bi se skrivale črke, ki namigujejo na identiteto ženske, ki je za sliko pozirala. Foto: MMC RTV SLO
V očeh Mone Lize naj bi se skrivale črke, ki namigujejo na identiteto ženske, ki je za sliko pozirala. Foto: MMC RTV SLO
Leonardo da Vinci
Italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar Leonardo da Vinci (na sliki na avtoportretu), ki je umrl leta 1519 je v francoskem Clouxu, je po mnenju raziskovalca Silvana Vincetija v svoje slike skrival različne simbole.

Čeprav Vincetijeva teorija spominja na kakega izmed zapletov iz knjige Da Vincijeva šifra Dana Browna, raziskovalec po poročanju Guardiana trdi, da je na visokoločljivostnih fotografijah slike odkril črke. "V njeni desni zenici sta s prostim očesom nevidni črki LV, naslikane s črno na zeleno-rjavi podlagi. Očitno gre za Leonardove inicialke. A veliko bolj zanimivo je to, kar je v njeni levi zenici," je povedal Vinceti, predsednik italijanskega nacionalnega komiteja za kulturno dediščino. V levem očesu je našel črki B ali S ali mogoče inicialki CE, kar naj bi pomagalo pri razrešitvi vprašanja, kdo je ženska na sliki. Običajno strokovnjaki menijo, da gre za Liso Gherardini, ženo firenškega trgovca. S tem se Vinceti ne strinja, saj pravi, da je Leonardo Mono Lizo naslikal v Milanu. Raziskovalec je napovedal, da bo svoje zaključke predstavil naslednji mesec.

Simboli in šifre Mone Lize
Vinceti, ki je na začetku leta razglasil, da je identificiral izgubljene ostanke slikarja Michelangela da Caravaggia, ima svojo teorijo o ženski, ki je Moni Lizi posodila skrivnostni nasmeh: "Na zadnji strani slike so številke 149, četrta cifra pa je izbrisana, kar kaže na to, da je sliko ustvarjal v Milanu v zadnjem desetletju 15. stoletja, kot model pa mu je služila ženska iz dvora milanskega vojvode Ludovica Sforze. "

V Da Vincijevi šifri je pisatelj Brown zapisal, da je Mona Liza anagram za Amon l'Isa, kar naj bi kazalo na povezavo z egipčanskimi božanstvi, Vinceti pa pravi, da je tudi nefikcijski Leonardo v svoje slike rad zavil kakšno skrivnost. "Leonardo je rad uporabljal simbole in šifre. Želel nam je sporočiti identiteto modela v njenih očeh, ki so zanj predstavljale vrata v dušo in način komunikacije," pravi Vinceti. Za raziskovanje prave identitete ženske, ki je pozirala za verjetno najslavnejšo sliko na svetu, ga je navdihnila knjiga francoskega umetnostnega zgodovinarja iz šestdesetih let, kjer je našel omembo črk v očeh Mone Lize.

Vinceti je poleg črk v očeh našel še nekatere druge znake: "Pod desnim lokom mosta v ozadju je Leonardo naslikal 72 ali L2, kar je morda še ena sled. Slikarska strokovnjaka, s katerima smo se posvetovali, sta rekla, da te označbe, narisane z majhnim čopičem in povečevalnim steklom, ne morejo biti napaka."