Bled je letošnji gostitelj uvodnega dogodka in tudi desetine drugih dogodkov, ki se bodo po Sloveniji v podporo promociji kulturne dediščine zvrstili v prihodnjih dveh tednih, letos na temo Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Foto: BoBo
Bled je letošnji gostitelj uvodnega dogodka in tudi desetine drugih dogodkov, ki se bodo po Sloveniji v podporo promociji kulturne dediščine zvrstili v prihodnjih dveh tednih, letos na temo Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost. Foto: BoBo
Pri pripravi programa, ki združuje stroko, pedagoge, šolsko mladino, lokalne skupnosti, društva in zainteresirano javnost v prepoznavanju, odkrivanju, varovanju in širjenju pozitivnega odnosa do dediščine, sodeluje skoraj 500 organizacij. Foto: BoBo
Jernej Hudolin
DEKD so po besedah Jerneja Hudolina pomembni pri spodbujanju razvoja, temelječega na kulturni dediščini. Foto: ZVKDS
Bled
Na Bledu so iz ostalin preteklosti nastale številne uspešne zgodbe, ki bodo tudi v prihodnje gradile identiteto tega prostora, pravi Jernej Hudolin. Foto: BoBo

Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) se z izborom teme pridružuje skupni evropski temi in Evropskemu letu kulturne dediščine. Težišče letošnjega dogajanja je na Bledu, a pestro bo tudi drugod po državi, kjer se bo do 6. oktobra zvrstilo 430 dogodkov, posvečenih kulturni dediščini. Organizatorji pričakujejo, da se bo dogodkov udeležilo okoli 50.000 ljudi.

Dnevi evropske kulturne dediščine so, tako Hudolin, pomembni pri spodbujanju razvoja, temelječega na kulturni dediščini. Izbor letošnje teme pa je logičen tudi zaradi številnih izzivov, ki postavljajo pod vprašaj, kaj se bo v prihodnosti zgodilo z evropsko dediščino, je pojasnil. Letošnja tema naslavlja vprašanja, kako dediščino uporabiti, da bo življenje v prihodnje boljše, in kako jo razvijati v privlačno temo za obiskovalce.

Sočasno z Dnevi evropske kulturne dediščine poteka tudi 6. teden kulturne dediščine. Po številu dogodkov glede na število prebivalcev se obe prireditvi uvrščata v sam vrh sodelujočih držav. Lani so dogodki privabili skoraj 50.000 obiskovalcev in nacionalna koordinatorica DEKD in TKD Nataša Gorenc tudi letos računa na podobno število.

Pri pripravi programa sodeluje približno 500 organizacij, namenja pa ga stroki, pedagogom, šolski mladini, lokalnim skupnostim, društvom in zainteresirani javnosti. Pri tem je treba omeniti prostovoljni prispevek, saj sodeluje pri pripravi programa kar 90 društev.

Za zavedanje pomena kulturne dediščine
"Program prireditev in dejavnosti je res bogat in pisan ter je delo zavzetih posameznikov in ekip,"
je poudarila Nataša Gorenc, ki jo veseli tudi to, da nekateri organizatorji sodelujejo pri DEKD-ju že več kot desetletje. "Ključno je, da ljudje spoznavajo, kako pomembna je naša dediščina, da jo je treba negovati. O tem želimo še naprej vzgajati naše otroke in izobraževati odrasle," pravi.

Bled, poln spomenikov, zgodb in priložnosti
Rekordno število dogodkov bo letos na Gorenjskem, in sicer 88, saj bo Bled gostil kar desetino vseh dogodkov DEKD-ja. Ni naključje, da so letos za odprtje DEKD-ja izbrali prav Bled, pravi Hudolin. ZVKDS namreč z lokalno skupnostjo, cerkvijo in posamezniki na Bledu že nekaj časa uspešno sodeluje pri različnih projektih, od prenove stopnic in cerkve na Blejskem otoku do prenove gradu in vil.

"Bled je poln spomenikov, zgodb in s tem tudi priložnosti," je poudaril Hudolin in dodal, da so iz ostalin preteklosti tu nastale številne uspešne zgodbe, ki bodo tudi v prihodnje gradile identiteto tega prostora. V okviru DEKD-ja bodo na Bledu in v okoliških vaseh predvajali filme o dediščini, odprli bodo spominske sobe in razstave, organizirana bodo vodstva, veliko bo gledaliških in glasbenih nastopov.

Na Bledu bodo prireditev izkoristili predvsem zato, da bi pokazali, da "Bled ni le en turistični kraj z nemogočim prometom, temveč tudi kraj z res ogromno kulturno dediščino", je dejal blejski župan Janez Fajfar in poudaril sakralno dediščino, srednjeveški grad, kmečko arhitekturo in blejske vile.

Od Trubarjevega obiska do pogumnih Blejk
Član pripravljalnega odbora Zavoda za kulturo Bled Marko Vidic je pojasnil, da bodo predstavili okoliščine začetka blejskega gospostva, predstavljen bo obisk Primoža Trubarja na gradu, pojasnjeno, kako so se v zgodovino vpisale pogumne Blejke, naveden bo recept Arnolda Riklija in opredeljena povezava kralja Aleksandra I. Karađorđevića z Bledom.

Dnevi evropske kulturne dediščine - kjer preteklost sreča prihodnost
Dnevi evropske kulturne dediščine - kjer preteklost sreča prihodnost