Franc Kangler je zavrnil pobudo za razpis referenduma o centru uprizoritvenih umetnosti. Foto: MMC RTV SLO
Franc Kangler je zavrnil pobudo za razpis referenduma o centru uprizoritvenih umetnosti. Foto: MMC RTV SLO

"Kar se tiče Ceuma, se bom verjetno odločil, da grem s projektom še enkrat na mestni svet, da ga še enkrat temeljito seznanimo tudi z nekaterimi spremembami. Pričakujem in upam, da bo mestni svet takšen projekt v novi sestavi tudi podprl in sprejel," je na novinarski konferenci ob predstavitvi svojih podžupanov dejal mariborski župan Kangler. Več naj bi bilo znanega že v kratkem.

Center uprizoritvenih umetnosti bo po zamisli režiserja in predsednika programskega sveta javnega zavoda Maribor 2012 Tomaža Pandurja zrasel na lokaciji opuščene tekstilne tovarne na desnem nabrežju Drave na Studencih. Mestni svet je na za javnost nenapovedani dopisni seji julija izdal soglasje za najemno pogodbo z mariborskim investicijskim podjetjem ZIM za najem prostorov v skupnem obsegu 10.454 kvadratnih metrov. Cena najema znaša 15,9 evra za kvadratni meter mesečno, najemno razmerje pa je sklenjeno za obdobje 20 let.

Zaradi razmeroma visokih občinskih stroškov zanj in zaradi dejstva, da je bila najemna pogodba sprejeta brez predhodne javne razprave, je načrt takoj naletel na ostre kritike. Glavna opozicijska stranka, Lista za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja je celo zbirala podpise za razpis referenduma o tem centru, a je župan pobudo zavrnil.

V novem mestnem svetu, sestavljenem po volitvah 10. oktobra, je županova koalicija še močnejša, zato je pričakovati, da Kangler ne bo imel večjih težav pri uveljavljanju svojih načrtov.