Kronish House, ki jo je zasnoval Richard Neutra, je le ena izmed stavb, ki jo morda čaka enaka usoda, kot že številne prej. Par, ki je hišo kupil leta 1955, jo je želel prodati. A zanimanja zanjo ni, saj je potrebna temeljite obnove. Lastnika sta se tako odločila, da jo porušita, kar je v zadnjem mesecu vzbudilo mnogo razburjenja in javnega odziva. Mestni svet se je odločil, da z dovoljenjem za rušenje še počaka. Foto: Neutra
Kronish House, ki jo je zasnoval Richard Neutra, je le ena izmed stavb, ki jo morda čaka enaka usoda, kot že številne prej. Par, ki je hišo kupil leta 1955, jo je želel prodati. A zanimanja zanjo ni, saj je potrebna temeljite obnove. Lastnika sta se tako odločila, da jo porušita, kar je v zadnjem mesecu vzbudilo mnogo razburjenja in javnega odziva. Mestni svet se je odločil, da z dovoljenjem za rušenje še počaka. Foto: Neutra
Domovi pomembnih arhitektov so prav tako del Beverly Hillsa kot palme, slavne osebnosti in paparaci. Tudi če jih s ceste ne vidimo, vemo, da so tam, in to je pomembno, pravi odvetnik mesta Los Angeles.
Je lažje podreti staro in postaviti novo ali gre zgolj za kaprice?
Površina domov je v zadnjih desetletjih narasla. Kot pravi župan Barry Bruckner, se je velikost domov glede na velikost v 70. letih v povprečju podvojila.

In to so do zdaj počeli brez pomislekov. Beverly Hills je trenutno eno redkih področij Los Angelesa, kjer imajo lastniki zemljišč in posestev vso pravico porušiti obstoječe zgradbe, tudi v primeru zgodovinsko in kulturno pomembnih arhitektur, da si zgradijo nove. Posledice so se v preteklih letih izkazale v nizu uničenj in rušenj stavb, ki so jih zasnovali pomembni arhitekti 20. stoletja, a jih zdaj ni več.
Del Beverly Hillsa že porušen …
Soočeni z izbiro, ali se zadovoljiti z že obstoječo posestjo ali zgraditi novo in veliko večjo, se veliko ljudi odloči za zadnje. The Shussett House, ki jo je zgradil John Lautner v zgodnjih 50. letih, je trenutno sredi procesa, v katerem jo bo zamenjala trikrat večja stavba. V zadnjem desetletju sta izginili tudi posestvi Paula Williamsa in Franka Lloyda Wrighta ter mediteranska vila, nekoč dom Georgea Gershwina.
… in to tisti del, ki je za Beverly Hills pomemben vsaj toliko kot palme in paparaci
Zgodovinsko in kulturno pomembna arhitektura je v Beverly Hillsu del mestne pokrajine prav toliko kot palme, hoteli s petimi zvezdicami, luksuzne trgovine in številne zvezde, ki se izogibajo paparacem, poudarja mestni svet. Težave so izpostavili prejšnji teden, ob glasovanju glede posesti, ki jo je zasnoval Richard Neutra leta 1954, t. i. Kronish House. Mestni svet se je odločil za odlog glede odločitve o načrtu, ki ga je predložil posestnik, dokler ne bodo ustrezno premislili o možnostih za ohranitev stavbe.
»Dilema«: staro ali novo in vsaj enkrat večje?
"Nujno je treba vzpostaviti odlok, ki bo urejal potrebe po varstvu in ohranitvi pomembnih stavb," je povedal župan Barry Bruckner. "Nekaj je narobe pri tem, da izdajamo dovoljenje za rušenje zgodovinsko pomembnih stavb, lastnik pa jih lahko deset dni pozneje že poruši," dodaja.
V dozdajšnji zgodovini mesta, približno stoletje, so bili bogati in pogosto slavni prebivalci Beverly Hillsa na splošno pripravljeni ohraniti že obstoječe elegantne domove in živeti v njih. Danes se premožnim prišlekom ti "stari" domovi pogosto zdijo premajhni. Povprečna velikost posameznega doma v Beverly Hillsu, ki ima približno 35.000 prebivalcev, je v 70. letih znašala približno 1.000 kvadratnih metrov, do danes pa se je več kot podvojila.
Vsi domovi slavnih niso pomembne stavbe
Župan upa, da bodo sprejeli nov urbanistični zakon, ki bo z namenom ohranjevanja zgodovine prevzel ustrezen pristop med nagrajevanjem in kaznijo. Poleg prepovedi rušenja pomembnih posesti naj bi zagotavljal tudi spodbude lastnikom posesti, ki bi bili pripravljeni ohranjati obstoječe domove. Ob tem opozarja na potrebno previdnost; ne želi namreč, da bi nekateri zakon izkoriščali za varstvo in ohranjanje katerega koli doma, ki je bil nekoč last slavne osebnosti. "Imamo domove, v katerih so živeli različni slavni ljudje, ampak, jih to že naredi za zgodovinske?" V mestu slavnih verjetno ne in v okrožju, kjer so domovi velikanske graščine, so previdnosti pač druge sorte. Župan si želi, da bi v prihodnje omejili razvoj posesti tako velikih dimenzij. "Resnično si želim, da bi te stvari temeljito preučila razvojna urbanistična komisija, da se vzpostavijo ustrezni kriteriji in da ne bi zdaj varovali tudi na primer doma Ozzyja Osbourna ali Davida Beckhama samo zato, ker sta slavna."
Ne pozabimo na osebne pravice in skrb za gradbeno industrijo
Z županovim mnenjem se ne strinjajo vsi. Pravijo, da s tem teptajo pravico prebivalcev, da svojo posest razvijejo in uredijo tako, kot se jim zdi ustrezno. Poleg tega se jim zdi, da bi s tem škodovali gradbeni industriji, ki zaradi ekonomskega padca že tako trpi.
Ne vidimo jih, a vemo, da so tam
A mesto se ne da. Direktor odvetniškega oddelka na uradu za zaščito Los Angelesa Adrian Fine podpira predlog novih zakonov za načrtovanje. V ohranjanju zgodovinsko pomembnih zgradb vidi javno dobro, čeprav je mnogo njih zasnovanih tako, da se jih s ceste ne more videti. "V vsaki skupnosti obstaja potreba po rasti in razvoju in hkrati po ohranjanju. Domovi pomembnih arhitektov so del značilnosti, zaradi katerih je Beverly Hills edinstven. Čeprav jih ljudje ne morejo videti, vseeno vedo, da so tam in prav njihov obstoj je ena izmed stvari, ki delajo mesto tako posebno."