110-tonska Kapoorjeva skulptura spada med največje skulpture na svetu: dolga je nekaj več kot 20 metrov, široka 13 metrov in visoka 10 metrov. Foto: EPA
110-tonska Kapoorjeva skulptura spada med največje skulpture na svetu: dolga je nekaj več kot 20 metrov, široka 13 metrov in visoka 10 metrov. Foto: EPA

Eden najbolj priznanih britanskih umetnikov je prepričan, da je skulptura, ki so jo zgradili Kitajci v mestu Karamay na severozahodu države, plagiat njegove skulpture v Chicagu. Vir njegovega nezadovoljstva je "velik oljni mehurček," kot svoji skulpturi pravijo Kitajci, ki je zelo podoben Kapoorjevemu Cloud Gateu, ki mu zaradi videza - spominja na zrno fižola- pravijo Fižolček.

Kapoor je odločen, da bo pravico poiskal na sodišču, pričakuje pa, da ga bo pri tem podprl tudi čikaški župan. "Kitajske oblasti morajo ustaviti tovrstno početje in dovoliti vpeljavo celostne zaščite avtorskih pravic."

Eden od predstavnikov turističnega urada v Karamayu je zanikal, da bi šlo za kopijo Kapoorjevega dela in vztrajal, da je vsaka podobnost zgolj naključna. "Čeprav uporabljamo podobne materiale, so oblike in pomen drugačni," je dejal Ma Jun. "Cloud Gate odseva podobo visokih stavb v Chicagu, naša skulptura pa odseva tla."

Buren odziv na Kapoorjevo instalacijo v Versaillesu
Kapoor spada med najbolj priznane britanske umetnike, njegova dela so razstavljena na številnih koncih sveta, nazadnje pa je največ prahu dvignil s svojo instalacijo v Versaillesu. Orjaška, lijaku podobna struktura, ki jo je kipar naslovil Dirty Corner, je naletela na ostre kritike in veliko neodobravanje, ko je Kapoor v enem od intervjujev dejal, da gre resnici upodobitev "vagine kraljice, ki prihaja na oblast". Pozneje je sicer dejal, da ni nikoli uporabil besede kraljica in da so ga narobe razumeli. Instalacijo so poškodovali vandali.