Bodo pa prireditve, predvsem zaradi omejitve na največ 50 ljudi, izpeljane na prilagojen način.

Na odprtem prizorišču ob križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu bodo tudi to poletje Piranski glasbeni večeri. Foto: Arhiv RTV SLO
Na odprtem prizorišču ob križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu bodo tudi to poletje Piranski glasbeni večeri. Foto: Arhiv RTV SLO

V Avditoriju Portorož načrtujejo izvedbo Piranskih glasbenih večerov na odprtem prizorišču ob križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu. Izvedba 40. glasbenega Festivala morja in sonca pa po besedah direktorice Avditorija Dragice Petrovič še ni potrjena.

Končno odločitev morata sicer podati še piranska občina in RTV Slovenija. "Če zamudimo časovnico pri sami organizaciji, tudi sama izvedba ni optimalna, sploh če gre za jubilejno izvedbo festivala," je opozorila Dragica Petrovič.

Primorski poletni festival bo potekal med 1. julijem in 31. avgustom. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Primorski poletni festival bo potekal med 1. julijem in 31. avgustom. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Amfiteater ponuja 1800 sedišč, kar omogoča ohranitev varnostne razdalje med občinstvom. Vendar pa so tu še druga vprašanja, saj pri izvedbi festivala od vaj do neposrednega prenosa sodeluje približno 200-članska ekipa. Kot še pravi, ob predpostavki novih sprostitev vlade na izvedbo prireditev v Avditoriju pomembno vplivala odločitev pristojnih na piranski občini oz. na prihodnji seji občinskega sveta. Več bo znano po 6. juniju.

Kot so potrdili v Gledališču Koper, bo Primorski poletni festival (PPF) potekal med 1. julijem in 31. avgustom. Trenutno se ukvarjajo z oblikovanjem programa in določitvijo lokacij. Sočasno vadijo za predstavo Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše iz Češke, ki bo premiero doživela v prvih dneh PPF-ja. V gledališču vadijo še za predstavo Dom Bernarde Albe v režiji Yulije Roschina.

Koprski gledališčniki se pripravljajo tudi na začetke študija nekaterih drugih predstav, ki jih bodo uprizarjali v prihajajoči sezoni. Zaradi negotovosti o ukrepih, ki bodo veljali jeseni, ko se začenja gledališka sezona, pa je v tem trenutku prezgodaj govoriti o izvedbi predstav: "Vsekakor bomo upoštevali vsa priporočila pristojnih inštitucij, ki bodo veljala v danem trenutku," so dejali.

Že zdaj pa je jasno, da bodo posegli po besedilih za manj igralcev in se prilagodili novim razmeram. Predstave, pri katerih začenjajo študij, so tako za dva ali tri igralce. Izjema so že začeti koprodukcijski projekti Stoletje mjuzikla in Jugoslavija, moja dežela.
V Gledališču Koper finančno izgubo za marec, april in maj ocenjujejo na od 120.000 do 140.000 evrov.

Prireditve, ki ostajajo na koledarju
V Kopru in njegovi okolici se lahko poleti veselijo še nekaterih drugih prireditev, med temi so Folkest, Poletni gledališki večeri, Poletje z biseri, MareziJazz, Homo na plac, JEFF, Oživela ulica, PUF in Etno Histeria.

Med dogodki, ki ji organizatorji nameravajo izpeljati, je tudi tradicionalni festival big bandovMareziJazz. Foto: BoBo
Med dogodki, ki ji organizatorji nameravajo izpeljati, je tudi tradicionalni festival big bandovMareziJazz. Foto: BoBo

Razpis za dodatno spodbudo organizatorjem
Še ta teden naj bi koprska občina objavila dodatni rok za prijavo na javni razpis za sofinanciranje prireditev in promocijskih dejavnosti, s katerim bodo še dodatno spodbudili organizatorje prireditev k organizaciji poletnih prireditev v dovoljenih okvirih. "Zato lahko pričakujemo, da se bo na omenjen seznam prireditev dodala še kakšna dodatna prireditev," napovedujejo v koprskem zavodu.

Vse prireditve bodo potekale v skladu z veljavnimi vladnimi ukrepi, zato v primeru ohranitve veljavi trenutnih ukrepov ni mogoče pričakovati veliko ljudi. V Kopru pa bodo delali v smeri, da se ljudje npr. razporedijo na več prizorišč v dovoljenem obsegu, ki je trenutno omejen na 50 ljudi.

Letos pa bodo odpadli junijski Caprisov koncert, Večerna glasbena čarovnija, Srednjeveški dnevi v Kubedu in Zvoki Istre ter Večer opernih arij – Tespisov voz. Tradicionalni glasbeni festival FENS pa je prestavljen na september.