Film, ki do danes ostaja ena najbolj prepoznavnih vlog Jacka Nicholsona, je natrpan s pozneje mnogokrat kopiranimi, citiranimi in parodiranimi kadri. Foto:
Film, ki do danes ostaja ena najbolj prepoznavnih vlog Jacka Nicholsona, je natrpan s pozneje mnogokrat kopiranimi, citiranimi in parodiranimi kadri. Foto:
Naslovnica knjige Doctor Sleep
Stephen King je septembra 2013 izdal nadaljevanje romana Izžarevanje z naslovom Doctor Sleep, katerega protagonist bo zdaj že odrasli Danny Torrance, ki dela v newyorškem hospicu. Foto: Amazon

Med podporniki projekta, katerega vrednost je ocenjena na 24 milijonov evrov, sta tudi Simon Pegg in Elijah Wood, ki je po pisanju britanskega BBC-ja dejal, da ni boljšega kraja za stalno zbirko, posvečeno žanru grozljivke. Muzej in filmski center bo imel urejen avditorij s 500 sedeži, razstavne prostore in zvočni studio.

Stanley se imenuje tudi navdihujoči hotel
King je navdih za hotel Overlook našel v koloradskem hotelu Stanley. Po leta 1977 izdanem romanu je Stanley Kubrick tri leta kasneje ustvaril film, ki so ga snemali v hotelu Timberline Lodge v Oregonu.

Kot je dejal lastnik hotela Stanley John Cullen, v gradnji centra vidi priložnost, da se oddolži milijonom ljubiteljev grozljivke po vsem svetu, ki že toliko podpirajo njegov hotel.

Omračeni um prejšnjega oskrbnika
Povzemimo izvirno zgodbo: pisatelj Jack Torrance se odloči, da bo z ženo Wendy in sinom Dannyjem zimo preživel kot oskrbnik razkošnega gorskega hotela ter se tam v miru prepustil pisanju.

Še preden z družino ostane sam v zapuščeni in mračni stavbi, Jack od upravnika hotela izve, da je prejšnji oskrbnik znorel in pomoril svojo družino. Čeprav se Jacka novica ne dotakne preveč, se kmalu izkaže, da se v hotelu dogaja nekaj nenavadnega. Jasnovidni sin Danny začne doživljati hude nočne more, v katerih podoživlja krvavo nasilje iz preteklosti ...

Iz hotela v hospic, vendar z istimi travmami
Danes 68-letni King je septembra 2013 izdal nadaljevanje romana Izžarevanje z naslovom Doctor Sleep, katerega protagonist bo zdaj že odrasli Danny Torrance, ki dela v newyorškem hospicu.

V sebi še vedno nosi travmo tiste zime v hotelu Overlook, obenem pa tudi svojo jasnovidnost oz. "izžarevanje", ki ga je pred štiridesetimi leti rešilo in s katerim zdaj kot "Dr. Spanje" neozdravljive bolnike popelje v mirno smrt.

Spodaj si lahko pogledate nekaj posnetkov hotela Stanley v koloradskem kraju Estes Park. Foto: The Stanley Hotel Facebook.