Leta 2013 je King napisal esej o strelnem orožju, kar je storil kmalu po streljanju na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu, kjer je takrat umrlo 26 ljudi. Po tokratnem streljanju v Južni Karolini pa se je zganil na svojem profilu na Twitterju. Foto: EPA
Leta 2013 je King napisal esej o strelnem orožju, kar je storil kmalu po streljanju na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu, kjer je takrat umrlo 26 ljudi. Po tokratnem streljanju v Južni Karolini pa se je zganil na svojem profilu na Twitterju. Foto: EPA

Ameriški pisatelj Stephen King je v četrtek na svojem profilu na Twitterju javno okrcal "ponosno omejene ume" glede nadzora nošenja strelnega orožja v Ameriki, kar je sledilo umoru devetih temnopoltih v episkopalni cerkvi v Južni Karolini v tem tednu, poroča Guardian.

Leta 2013 je King napisal esej o strelnem orožju, kar je storil kmalu po streljanju na osnovni šoli Sandy Hook v Connecticutu, kjer je takrat umrlo 26 ljudi. V svojem eseju se je zavzel za prepoved nošenja avtomatskega in polavtomatskega strelnega orožja, ki ga je imenoval "orožje za množično uničevanje", o katerem je zapisal, da "ko norci želijo vojne z neoboroženimi in nepripravljenimi, je to orožje, ki ga uporabijo".

Tokratni storilec, 21-letni Dylann Roof, ki naj bi po besedah svojih znancev "nekaj takega načrtoval že šest mesecev", je dejal, da je svoj sredin strelski pohod izvedel, da bi s tem sprožil rasno vojno. Njegov stric Carson Cowles je povedal, da je Roof dobil pištolo v dar za 21. rojstni dan od svojega očeta.

Več mrtvih zaradi streljanja kot prometnih nesreč
Dan pozneje se je King zganil in na svojem profilu na Twitterju, kjer ima skoraj 750 tisoč sledilcev, objavil v uvodu navedeno izjavo. Nato pa še, da "je preveč omejenih umov o nadzoru nošenja strelnega orožja". "Še huje, veliko preveč PONOSNO omejenih umov," je napisal in še, da "medtem ameriško strelišče ostaja odprto".

"Po poročanju Bloomberg Businessa bo letos v Ameriki število smrti zaradi streljanja preseglo število smrtnih žrtev v prometu. Na polavtomatsko ne moreš dati varnostnega pasu," je še tvitnil 67-letni pisatelj.

Umik romana na lastno željo
King je v preteklosti s prodajnih polic umaknil svoj roman Rage (slov. Bes), ki je izšel leta 1977, kar je storil po dveh dogodkih, povezanih s streljanjem na srednjih šolah. Prvo je bilo na srednji šoli v Washingtonu leta 1996, v katerem je dijak Barry Loukaitis ustrelil učitelja in dva sošolca. Loukaitis je po tem dejanju citiral izjavo iz dotičnega Kingovega romana: "To pa zagotovo premaga algebro, kajne?" Naslednje leto pa je Michael Carneal, ki je imel kopijo tega istega romana v svoji šolski omarici, ubil tri ljudi na srednji šoli v Kentuckyju.

"To je bilo dovolj zame. Svoje založnike sem prosil, da umaknejo roman," je zapisal King v svojem eseju pred dvema letoma, nadalje pa še: "Ragea nisem umaknil iz prodaje, ker bi zakon to zahteval; varoval me je prvi amandma in zakon tega ne bi mogel zahtevati. Umaknil sem ga, ker sem presodil, da morda škodi ljudem, zaradi česar je bila to odgovorna poteza, ki sem jo moral storiti."