Niet bodo nastopili 13. septembra. Foto: Žiga Koritnik
Niet bodo nastopili 13. septembra. Foto: Žiga Koritnik
Via Ofenziva
Domače panklegende Via Ofenziva. Foto: Jože Suhadolnik
Pina
Pino, prvi plesni 3D-film, je režiral Wim Wenders. Foto: Kino Šiška

Kot pravijo v Kinu Šiška, se je v četrti sezoni do danes pri njih zgodilo 259 dogodkov, ki jih je obiskalo 67.500 obiskovalcev. Od začetka delovanja septembra 2009 pa se je v Šiški zvrstilo že skoraj 1000 dogodkov, od tega 400 koncertov. Tisoči dogodek pričakujejo prihodnji mesec. Vseh obiskovalcev je bilo od septembra 2009 skupaj že skoraj 260 tisoč.

Praznovanje bo letos trajalo štiri dni, saj gre za četrti rojstni dan. Začelo se bo 11. septembra z razstavo o beograjski ulični umetnosti Izhod skozi luknjo čudes in z odprtjem razstave grafitarskega klana 1107.

Naslednji dan sledi premiera dokumentarnega filma Damjana Kozoleta Projekt Rak: Ulayev dnevnik od novembra do novembra. 13. septembra, na osrednji dan, pa bo na sporedu intermedijski performans Časovni diagrami Marka Batiste in Boštjana Čadeža ter dvojni koncert domačih panklegend Via Ofenziva in Niet. Zadnji dan se bo začel s stripovskim minifestivalom Stripolis, nadaljeval s slovensko premiero dokumentarca o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem in sklenil z Avdićevim koncertom, ki bo hkrati promocija njegovega novega albuma Human Reich.

Prvi plesni 3D-film
S Pino Wima Wendersa, prvim primerom plesnega 3D-filma, bodo 21. septembra odprli drugi del letošnjega CoFestivala. Mednarodni umetniško-izobraževalni festival prinaša preplet plesnih predstav, del v nastajanju, predavanj, delavnic, zabav in t. i. umetnosti sobivanja. Jesenski program bo postregel s prvo javno predstavitvijo raziskovalnega procesa koreografa in plesalca Jurija Konjarja V iskanju mirovanja. Sledila bo 6-urna gledališka predstava Utva režiserja Tomija Janežiča v produkciji Narodnega gledališča iz Novega Sada.

Tudi glasbeno bo pestro do konca leta
3. oktobra bo Vasko Atanasovski predstavil nov album. Dva dneva pozneje bosta nastopila Blixa Bargeld & Teho Teardo, dogodek bo v soorganizaciji Kina Šiška, Mote in Katamana. Novi džez nam bo 7. oktobra na klavirju predstavil norveški mojster Bugge Wesseltoft. Ob izdaji prvenca "jako kratkih zgodb" z naslovom V imenu očeta pa bosta v Komuni 20. oktobra v literarno-glasbenem prepletu nastopila avtorica knjige Dijana Matković in glasbenik Igor Matković. 29. oktobra se v Šiško z novim albumom Open vračajo The Necks, 23. novembra pa eksplozivni brass-hip hop ansambel Youngblood Brass Band.

V Kinu priporočajo še, da 21. novembra ne zamudite Vladislava Delaya & AGF, avdiovizualnega performansa v okviru sklepnega dogodka Bienala neodvisnih, 29. novembra pa multimedijskega dogodka Sonica: Random Logic z Otoka in slovenskih SND v koprodukciji Mote in Kina Šiška. Kot pravijo, niso pozabili niti na metalce ... 19. novembra nastopijo Children of Bodom, 5. decembra pa na Satyricon.

Bogat filmski in razstavni program
26. septembra se bo v okviru cikla mladih ustvarjalcev predstavila fotografinja in grafična oblikovalka Biba Košmerl, 1. oktobra pa bo odprtje razstave neodvisnih stripovskih ustvarjalcev iz petih držav. 28. oktobra se v Kinu Šiška začne IV. izdaja Bienala slovenske neodvisne ilustracije. Filmski vrhunec prvega dela pete sezone bo nedvomno slovenska premiera filma Pussy Riot: Pankovska molitev. Tudi Liffe bo letos enega izmed svojih zatočišč našel pri njih.

Drugi letnik študijskega programa Indekš
Po desetih koncertih, ki so se zgodili v prvem letu glasbenega cikla Indekš, se ta nadaljuje v drugo leto. 6. septembra bodo nastopili Berlinčani Me and My Drummer, za predskupino bo domača JUNEsHELEN. Druga letošnja lekcija Indekša 4. oktobra prinaša novo skandinavsko elektro-popatrakcijo Kate Boy. Ena izmed najzanimivejših dam evropske elektronike Emika pa se bo v Šiški ustavila 9. oktobra v okviru promocijske turneje ob izidu njenega novega albuma DVE. Pred Emiko bo nastopila Nataša Muševič alias DOT, domača producentka, performerka in multimedijska umetnica.