Zlato plaketo s pohvalo za glasbeno izvedbo je lani prejela Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, Ljubljana. Foto: JSKD
Zlato plaketo s pohvalo za glasbeno izvedbo je lani prejela Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, Ljubljana. Foto: JSKD
Folklorna skupina Ponikve
Folklorna skupina Ponikve, KD Dobrepolje pa je lani prejela zlato plaketo s pohvalo za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti. Foto: JSKD

Na regijskih srečanjih sta si nastope skupin ogledala državna selektorja Mirko Ramovš in Urša Šivic ter za prvi del državnega srečanja izbrala šest najboljših skupin oziroma njihovih programov.

Zavrtelo se bo šest najobetavnejših skupin
Današnji prvi del prireditve Le plesat me pelji poteka v okviru 47. Mednarodnega folklornega festivala v Beltincih.

Na beltinskem dogodku se bodo predstavile naslednje skupine: Vodilna skupina Akademske folklorne skupine Ozara, Kranj, Mladinska folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš, Folklorna skupina Dragatuš, Folklorno skupina Sveti Jurij ob Ščavnici, Vodilna skupina Folklornega društva Kres, Novo mesto in Folklorna skupina Jurovčan Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol.

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo Klavdija Žabot, Leonida Novak in Petra Trobec, bo ob koncu prireditve najboljšim podelila zlato plaketo s pohvalo.

Skupine, ki pa so prav tako uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem pokazale svojo inovativnost in kakovost v (po)ustvarjanju slovenskega folklornega izročila, se bodo predstavile na drugem delu srečanja v Žalcu.

S plesnim korakom z ulic v park
Današnje dogajanje v Beltincih, ki ga organizirata Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in Kulturno umetniško društvo Beltinci, se začne ob 15.30 s povorko vseh nastopajočih po beltinskih ulicah in plesno dobrodošlico, ki jo pripravljajo domačini.

Ob 16. uri sledi prvi del predstavitev letošnjih najboljših odraslih folklornih skupin Slovenije v parku v Beltincih. Kot gostujoča skupina s Srečanj folklornih, pevskih in godčevskih skupin manjšinskih etničnih skupnosti in manjšin bo na srečanju nastopila Mladinska folklorna skupina Akademsko kulturno-umetniškega društva Kolo, Koper, v spremljevalnem programu pa še dve hrvaški folklorni skupini.

Poleg prireditve bo v Beltincih od petka dalje v organizaciji JSKD-ja potekala še tridnevna pevska delavnica pod mentorstvom Jasne Žitnik, namenjena folklornikom in pevovodjam v folklornih skupinah ter vsem željnim novih znanj in izkušenj.

Drugi del srečanja Le plesat me pelji, ki bo v Žalcu, je napovedan za letošnji oktober.