Lidija Sotlar, letošnja Župančičeva nagrajenka za življenjsko delo, je leta 2006 izdala avtobiografsko knjigo Spomini balerine, v kateri opisuje svojo 60-letno baletno pot. Foto: EPA
Lidija Sotlar, letošnja Župančičeva nagrajenka za življenjsko delo, je leta 2006 izdala avtobiografsko knjigo Spomini balerine, v kateri opisuje svojo 60-letno baletno pot. Foto: EPA
APZ Tone Tomšič
Urša Lah je z zboroma Veter in APZ Tone Tomšič v zadnjih dveh letih osvojila številne ugledne naslove. Foto: APZ Tone Tomšič
Damjan Kozole
Žirijo je z dvema izdelkoma prepričal filmski ustvarjalec Damjan Kozole. Foto: MMC RTV SLO

Lidija Sotlar je komisijo, ki podeljuje najvišja priznanja ljubljanske občine za stvaritve na področju umetnosti in kulture, prepričala z obsežnim mojstrskim solističnim plesnim opusom v vlogi prvakinje nacionalne operno-baletne hiše v Ljubljani.

Po končani plesni karieri je Sotlarjeva odigrala več vlog. Bila je ustanoviteljica, pedagoginja in koreografka baletne skupine z njenim imenom, pedagoginja Srednje baletne šole v Ljubljani, mentorica v operno-baletnih gledališčih v Ljubljani, Mariboru in na Reki ter ustanoviteljica, umetniška voditeljica in organizatorka Srečanja jugoslovanskih baletnih umetnikov.

Vrhunski dosežki zborovodje Lahove
Dirigentka, predavateljica in mentorica Urša Lah letno Župančičevo nagrado prejme za vrhunsko umetniško vodenje mešanega mladinskega pevskega zbora Veter in Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, s katerima se je v zadnjih dveh letih uvrstila na številna ugledna mednarodna zborovska tekmovanja in na njih prejela kar pet visokih mednarodnih priznanj za izbiro programa najvišje umetniške vrednosti in najboljšo dirigentko.

Kozoletova filmska govorica prepričala komisijo
Filmski režiser in scenarist Damjan Kozole letno Župančičevo nagrado prejme za prepričljiv dokumentarni film Poštar, v katerem umetnik postavlja na ogled izvirno osebnost malega človeka, ki skozi zavedanje svoje razredne določenosti izraža čas slovenske tranzicije, in za izpovedno intenziven celovečerec Za vedno, s katerim je sodobno slovensko filmsko ustvarjalnost predstavil umetniško zahtevni mednarodni stanovski javnosti.

Vrhunska izpovednost Gaberščikovih del
Umetniški fotograf Boris Gaberščik letno Župančičevo nagrado prejme za retrospektivno predstavitev umetniškega opusa zadnjega desetletja, ki v slovenski fotografski umetnosti zaseda elitno mesto tenkočutnega svetlobnega zapisovanja ateljejsko ustvarjenih tihožitij spominskih predmetov in skrivnostnih simbolnih pokrajin in ki nastaja v prefinjenem sogovorništvu z vrhunskim izpovednim in tehnološkim izročilom fotografskega medija, so sporočili z ljubljanske občine.

Slavnostna podelitev 43. Župančičevih nagrad bo v sredo ob 20.00 v Mestnem muzeju Ljubljana, nagrajencem pa jih bo izročil ljubljanski župan Zoran Janković.

Komisijo za podelitev Župančičevih nagrad sestavljajo predsednik Matjaž Kmecl in člani Meta Hočevar, Aldo Kumar, Ranko Novak, Metod Pevec ter Vojko Vidmar.