Mesti bosta v okviru EPK-ja prihodnje leto staknili umetnost, miselnost in popularno kulturo. Foto: EPA
Mesti bosta v okviru EPK-ja prihodnje leto staknili umetnost, miselnost in popularno kulturo. Foto: EPA
Maribor
Ker povezuje mesti tudi nogomet, ne bodo pozabili niti na to podorčje, katerega osrednja oseba bo nedvomno Zlatko Zahovič. Foto: BoBo
EPK 2012
Mariborski proračun za programski del še ni dokončno določen, Čander pa računa, da se bodo približali portugalskim 41 milijonom. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah predsednice za ta projekt ustanovljene fundacije Cristine de Azevedom, ki je obiskala Maribor, so se začeli na projekt EPK pripravljati pred dvema letoma. Mestu je pripadla skrb za infrastrukturo, avgusta 2009 pa je z ministrstvom za kulturo ustanovilo fundacijo, ki se z desetimi zaposlenimi ter drugimi zunanjimi sodelavci ukvarja z organizacijskim in programskim delom projekta.
Za program ima Guimaraes na voljo 41 milijonov evrov, od tega 25 milijonov evrov za izvedbo programov in osem za komuniciranje z javnostjo. De Azevedomova pravi, da so večino, kar 18 milijonov evrov, počrpali iz evropskih skladov, preostalo so prispevali ministrstvo za kulturo, nacionalna turistična organizacija in mesto. Iz evropskih virov je tudi večina od 70 milijonov evrov, ki jih imajo na voljo za infrastrukturne projekte. Pričakujejo poldrugi milijon obiskovalcev, kar je petkrat toliko, kot jih mesto obišče sicer.
Le skupaj bo mestoma uspelo uresničiti cilj
Že 25 let ima projekt EPK dva cilja, opozarja programski vodja Carlos Martins, in sicer spoznati to, kar nas naredi posebne, po drugi strani pa opozoriti na evropsko kulturno pestrost. S tema dvema ciljema v mislih se projekta lotevajo tudi na Portugalskem, zato je po Martinsovih besedah od medsebojne komunikacije obeh mest odvisno, kako jima bo to uspelo doseči s skupnimi projekti.
"Mesti bosta v okviru EPK-ja sodelovali na več različnih področjih, in sicer umetnosti, kreativnosti, participaciji javnosti, miselnosti in popularne kulture. Skupni projekti bodo tako z glasbenega področja, gledališke dejavnosti, vizualne umetnosti, radi pa bi predstavili tudi moč in kreativnost poezije ter bogastvo ljudske kulture. Predvsem pa bi radi ustvarili nova področja za sodelovanje mladih," je pojasnil Martins ter dodal, da upa, da bo po letu 2012 veliko več Portugalcev vedelo za Slovenijo in obratno.
Podobno kot pomembnejšo nalogo v okviru priprav na projekt vidi sodelovanje z Guimaraesom programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander. Meni, da ima portugalska kultura izjemno zgodovino in tradicijo, hkrati pa tudi zelo zanimivo sodobno umetniško produkcijo. V zadnjih treh mesecih so na področju skupnih projektov po Čandrovih besedah prišli že zelo daleč, spekter sodelovanja pa bo po njegovem mnenju zelo širok.

"Dotika se tako mladih, sodelovali bomo na literarnem področju z izmenjavo antologij, na področju glasbe, plesa in gledališča in tudi nevladnih organizacij in univerze. Mesti povezuje še nogomet, zato se bomo povezali tudi na tem področju. Zlatko Zahovič je svojo portugalsko pot začel prav v tem mestu in je na njihovo željo postal tudi njihov ambasador EPK-ja," je pojasnil Čander.
Po Čanderjevih podatkih zaposluje zavod 20 ljudi, honorarno pa jih sodeluje dvakrat toliko. Ob tem opozarja, da je pomembnejši podatek ta, koliko denarja bodo porabili za delovanje institucije. Številka bo v Mariboru v dveh letih skoraj za polovico nižja, na voljo je 4,4 milijona evrov. Mariborski proračun za programski del še ni dokončno določen, računa pa, da se bodo približali portugalskim 41 milijonom.