Po mnenju direktorice Gorenjskega muzeja Marjane Žibert so odlični rezultati na strokovnem področju dokaz, da so med njo in zaposlenimi vzpostavljeni zaupanje, spoštovanje in sodelovanje. Foto: Gorenjski muzej
Po mnenju direktorice Gorenjskega muzeja Marjane Žibert so odlični rezultati na strokovnem področju dokaz, da so med njo in zaposlenimi vzpostavljeni zaupanje, spoštovanje in sodelovanje. Foto: Gorenjski muzej
Prelepa Gorenjska
V okviru razpoložljivih finančnih sredstev so realizirali celoten program tako na področju nalog javne službe kot na razstavnem področju, število obiskovalcev pa se je povečalo za deset odstotkov, sporočajo iz muzeja. Foto: Gorenjski muzej

Mestna občina Kranj je v pisnem odgovoru na svetniško vprašanje Branka Grimsa ocenila, da je Gorenjski muzej na strokovnem in poslovnem področju uspešno sklenil leto. Na poslovanje javnega zavoda in izpolnjevanje nalog nima pritožb, prav tako ne opozoril, da bi bili predpisi kršeni.

"Med zaposlenimi je vzpostavljeno zaupanje"
Kot je v odgovoru, vključenem v gradivo za sredino sejo mestnega sveta, izpostavila Marjana Žibert, ki je po odstavitvi Ogrinove predlani prevzela vodenje zavoda, so v okviru razpoložljivih finančnih sredstev realizirali celoten program tako na področju nalog javne službe kot na razstavnem področju, število obiskovalcev pa se je povečalo za deset odstotkov. Po njenem mnenju so odlični rezultati dokaz, da so med njo in zaposlenimi vzpostavljeni zaupanje, spoštovanje in sodelovanje. "Skupni interesi in lojalnost do muzeja prevladujejo pred osebnimi interesi," poudarja Žibertova.

"Žal pa sem se morala soočiti s primerom, ko ena izmed strokovnih delavk na področju arheologije svojega dela ni opravljala v skladu s pogodbo, zakonom o delovnih razmerjih in zakonom o javnih uslužbencih," je navedla primer Ogrinove, ki so jo po razrešitvi z mesta direktorice zaradi neizpolnjevanja pogojev lani odpustili še iz muzeja.

Odpoved pogodbe arheologinji je, kot pravi Žibertova, po zaslugi neargumentiranih pisanj in anonimk različnih društev in posameznikov deležna medijske pozornosti, ki ustvarja napačen vtis o neurejenih razmerah v Gorenjskem muzeju. Ob tem je še enkrat opozorila, da so se po njenem odpoklicu razmere v muzeju uredile.

Marija Ogrin je vodenje Gorenjskega muzeja prevzela leta 2011. V času njenega mandata so se začele širiti informacije o neprimernih delovnih odnosih znotraj kranjskega zavoda, v katerem je približno 30 zaposlenih. Ogrinovo, ki ni opravila izpita o višji ravni znanja angleščine, očitali pa so ji tudi več nepravilnosti pri delu, so z mesta direktorice odstavili februarja 2014.

V muzeju je ostala zaposlena kot kustosinja in arheologinja, pozneje pa na upravnem sodišču dobila tožbo proti Mestni občini Kranj. Sodišče je odpravilo sklep mestnega sveta o njenem predčasnem odpoklicu, zato so morali postopek ponoviti. Zaradi sumov goljufij s potnimi stroški in kršitve prisotnosti so ji konec lanskega leta v Gorenjskem muzeju odpovedali tudi delovno razmerje.