Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo

Ministrica se je udeležila okrogle mize o decentralizaciji kulture in položaju Celja v slovenski kulturni krajini ter se srečala s celjskim županom Bojanom Šrotom. Ob obisku Pelikanove hiše so si z direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje Tonetom Kregarjem ogledali tako razstavne prostore kot tudi prostore nove investicije – Fotohiše Pelikan.

Sorodna novica Ministrica za kulturo: KC Pekarna predstavlja dodano vrednost lokalni skupnosti

Vloga lokalne skupnosti in tamkajšnjih akterjev
Na okrogli mizi sta sodelovala Kregar in direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik, moderiral jo je arhitekt Matija Kovač, ki je v Celju dejaven tudi na področju kulture. Kot je povedala ministrica, je bil namen okrogle mize pogovor ne le o razmerah Celju, ampak v celotni regiji, "kje so težave, kako lahko ministrstvo za kulturo pomaga in kakšna je vloga tudi lokalne skupnosti in vseh akterjev na področju kulture, da se stvari začnejo odvijati še bolje".

Ministrica je zagotovila, da bo ministrstvo še naprej "tvorno sodelovalo z vsemi akterji na področju kulture". V Celju deluje tudi Zgodovinski arhiv Celje, ki po njenih besedah "dela izvrstno delo".

Obisk arhiva in podelitev Veronikine nagrade
Ob obisku v arhivu se je ministrica srečala z njegovim direktorjem Borutom Batageljem. Z občinskimi in pokrajinskimi ustanovami, ki jih ministrstvo sofinancira, bodo še naprej vodili konstruktiven dialog, "da bomo videli, kaj lahko še postorimo, da bo ta zaslomba še večja," je dodala ministrica.

Asta Vrečko se je nato zvečer udeležila še podelitve Veronikine nagrade na Celjskem Gradu,kjer so tokrat nagradili Kristino Kočan. Kot je dejala, gre za eno od pomembnejših nagrad na področju kulture, pomembno na celotnem območju Slovenije in tudi širše, saj presega lokalni pomen.