Premier Robert Golob je po ogledu stavbe SNG-ja Drama Ljubljana stopil pred novinarje. Foto: Vlada RS
Premier Robert Golob je po ogledu stavbe SNG-ja Drama Ljubljana stopil pred novinarje. Foto: Vlada RS

Po ogledu je ocenil, da je objekt res neprimeren, in izrazil začudenje, kako se je lahko sploh znašel v takšnem stanju. Hkrati je poudaril, da projekt prenove "ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade".

Simbol kulture v zelo slabem stanju
Premier in ministrica sta se sešla tudi z ravnateljico Drame. "V politiki velikokrat govorimo, da je kultura temelj slovenskega naroda. Ko pa si človek potem ogleda enega od simbolov kulture, ga malce zmrazi, ko ugotovi, da politiki včasih veliko govorijo, pa tega v resnici ne mislijo," je povedal po sestanku. Zagotovil je, da bodo sami ravnali drugače in da bodo "ta simbol do njegove 115. obletnice spravili na raven, kot si zasluži".

Glede vprašanja, katere dejavnosti bodo stekle že prihodnji mesec, je Golob pojasnil, da je potrebna – če želijo oddati vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja – uvrstitev v nacionalni program razvojnih projektov. Tja bodo projekt Drame uvrstili ob rebalansu za leti 2022 in 2023, ki ga bo vlada obravnavala na seji konec avgusta. Kot je pojasnila ravnateljica Drame, lahko v vmesnem času izvedejo določene ukrepe, ki se jih bodo tudi nemudoma lotili, da bodo razbremenili določena nadstropja stavbe.

"Že z naslednjim mesecem bomo začeli konkretna dejanja, da bo SNG Drama obnovljena v najkrajšem mogočem času," je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Vlada RS

Ena naših najpomembnejših kulturnih ustanov
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da so se na ministrstvu z ravnateljico Drame že predhodno sešli in razmišljali ter se pogovarjali o rešitvah. "Žal je bilo do zdaj tako, da prejšnje vlade niso nikoli zagotovile denarja za konkretno obnovo hiše, ki je vendarle ena naših najpomembnejših kulturnih ustanov. In tudi prejšnja vlada kljub vsem obljubam ni pustila v proračunu za leti 2022 in 2023 za ta namen nobenega denarja," je dejala ministrica.

Nadalje je izrazila veselje, da predsednik vlade in zdajšnja vlada "razumeta pomen kulture, pomen naših osrednjih kulturnih ustanov" in da "to ne bo ostalo samo pri besedah, ampak bomo že z naslednjim mesecem začeli konkretna dejanja, da bo SNG Drama obnovljena v najkrajšem mogočem času". Igralci in zaposleni v tej gledališki hiši bodo tako dobili prostore, Slovenci pa kulturno ustanovo, ki bo tudi "infrastrukturno na ravni evropskih ustanov". Kot je še poudarila ministrica, je "vsebina že tukaj, politiki pa ji moramo dati tudi infrastrukturno možnost".

Ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel je med drugim poudarila, da je gledališka stavba komaj še primerna za ustvarjanje. Foto: Vlada RS
Ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel je med drugim poudarila, da je gledališka stavba komaj še primerna za ustvarjanje. Foto: Vlada RS

Prvi hkratni obisk premierja in ministrice v zgodovini Drame
Ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel je izrazila veselje nad današnjim obiskom in dodala, da se še ni zgodilo, da bi si Dramo prišla ogledat predsednik vlade in ministrica za kulturo hkrati. Menila je, da je bilo to nujno, in si obenem želi, da bi bil rezultat današnjega obiska ta, "da bi se lahko čez nekaj let vsi skupaj veselili uspešnega gledališča v stavbi, ki je dostojna in primerna za osrednje slovensko gledališče".

Glede stroška prenove Drame je njena ravnateljica dejala, da se bo najprej prenovil DIIP (dokument identifikacije investicijskega projekta), nato pa bo jasno, kolikšna sredstva so potrebna.

Sorodna novica Kako je do zdaj potekal projekt prenove ljubljanske Drame?

Obnova zaupana biroju Bevk Perović arhitekti
Poslopje ljubljanske Drame bodo prenovili po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Leta 2019 je bila z ministrstvom za kulturo podpisana triletna pogodba o financiranju projektiranja.

Novembra lani je nato odstopil tedanji ravnatelj Drame Igor Samobor, ki je med razlogi za odstop navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, ob čemer je glavne očitke naslovil na takratnega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki naj bi po njegovih trditvah prekinil dogovarjanje glede financiranja.

Vesna Jurca Tadel je na novinarsko vprašanje, ali je v projekt znova umeščena t. i. Nemška hiša, glede katere je zdaj Simoniti po navedbah prejšnjega ravnatelja Samoborja zahteval, da se iz projekta izključi, poudarila, da bo Drama prenovljena po načrtih biroja Bevk Perović. Ministrica za kulturo je dodala, da je bila Simonitijeva izjava "zgolj gesta, beseda, ki je bila javno izrečena, verjetno z namenom, da bi se obnova Drame ne začela", saj na ministrstvu drugih načrtov za prenovo Drame ni.

Zaradi dotrajanosti stavbe so morali septembra lani med neurjem, ki se je zvečer razbesnelo nad prestolnico, iz dvorane evakuirati občinstvo in igralce med predstavo Požigalci.

Foto: Bobo