Jeseni 2020 so nevladne organizacije, ki imajo prostore na Metelkovi 6, od ministrstva za kulturo prejele odpoved najemnih pogodb. Foto: BoBo
Jeseni 2020 so nevladne organizacije, ki imajo prostore na Metelkovi 6, od ministrstva za kulturo prejele odpoved najemnih pogodb. Foto: BoBo

Preklicana je tudi pogodba za izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej na Metelkovi, je po sestanku s predstavniki nevladnih organizacij, ki imajo prostore na omenjenem naslovu, sporočila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Prejšnje vodstvo ministrstva in prejšnja vlada sta zanetila precej sovražni diskurz proti nevladnim organizacijam ter sprožila postopke izselitve nevladnih organizacij z Metelkove 6, je še v izjavi za javnost dejala ministrica.

Tik preden se je iztekel mandat prejšnji vladi, je takratni minister za kulturo Vasko Simoniti podpisal pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za Prirodoslovni muzej na Metelkovi 6 v vrednosti 900 tisoč evrov, ki so jo torej zdaj preklicali. Ministrica je ob tem poudarila, da se sicer zavedajo prostorske problematike Prirodoslovnega muzeja in da je ta med prednostnimi nalogami na področju kulture. A je bila stavba na Metelkovi 6 že od začetka namenjena nevladnim organizacijam, zato po besedah ministrice menijo, da mora tako tudi ostati.

Sorodna novica Metelkova 6: Nevladniki pozivajo ministrstvo, naj ustavi sodne postopke

Kmalu tudi pogovori o obnovi stavbe
Sodne postopke, ki potekajo proti nevladnim organizacijam na Metelkovi 6, bodo končali v najkrajšem mogočem času, nihče izmed uporabnikov tamkajšnjih prostorov ne bo izseljen, je poudarila ministrica. Napovedala je tudi, da bodo predvidoma že poleti zagnali pogovore glede obnove stavbe, saj se vsi zavedajo, da je ta potrebna.

Direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori je v imenu uporabnikov Metelkove 6 povedal, da so na sestanku z zdajšnjim vodstvom ministrstva predstavili dva zahtevi. Prva je, da se takoj prekinejo vse tožbe proti najemnikom tamkajšnjih prostorov, druga pa, da skupaj v dialogu z ministrstvom najdejo rešitve, kako bodo s stavbo ravnali v prihodnje. Po njegovih besedah so se glede obeh zahtev strinjali in so zelo optimistični.

Sodni postopki so v različnih fazah
Šori je ob tem poudaril, da je zanje bistven čim hitrejši razvoj zadev, saj namreč sodni postopki potekajo dalje. Izrazil je tudi upanje, da bo nova vlada naredila več za spodbudno okolje nevladnih organizacij v Sloveniji tudi na področju infrastrukture.

Tožbe, ki jih je vložilo prejšnje vodstvo ministrstva, so v različnih fazah, je pojasnila zdajšnja ministrica. Zdaj bodo skrbno pregledali, kako jih lahko najhitreje končajo tako, da bo razrešeno najugodneje za najemnike na Metelkovi 6.

Nevladne organizacije na Metelkovi 6 so odpoved najemnih pogodb od ministrstva za kulturo prejele jeseni 2020. Ker se z izselitvijo niso strinjale, so jih pričakale tožbe pred okrajnim sodiščem. To je sprva zaščitilo državo kot lastnico objekta. Maja pa je višje sodišče v Ljubljani razveljavilo nalog za izselitev Centra za slovensko književnost z Metelkove 6. V primeru drugačnega razpleta se je izselitev z Metelkove napovedovala 18 organizacijam in šestim knjižnicam. V povezavi z omenjeno sodbo je direktor Mirovnega inštituta poudaril, da ta kaže, da so nevladne organizacije na Metelkovi 6 legalno ter da jih je ministrstvo za kulturo "na ulico metalo neupravičeno".