Muzej solinarstva zajema solinsko hišo z muzejsko zbirko in solni fond s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo. Foto: BoBo
Muzej solinarstva zajema solinsko hišo z muzejsko zbirko in solni fond s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo. Foto: BoBo
Krajinski park Sečovlje
Muzej solinarstva, ki se nahaja v opuščenem delu Sečoveljskih solin in zajema solinsko hišo z muzejsko zbirko in solni fond s pripadajočim dovodnim kanalom za morsko vodo, bi morali odpreti 1. aprila, vendar je ostal zaprt, saj na okoljskem ministrstvu za leto 2015 niso uspeli zagotoviti proračunskih sredstev za ta namen. Foto: MMC RTV SLO

Direktorat za dediščino na ministrstvu za kulturo je zato pozval pristojni direktorat na ministrstvu za okolje in prostor, naj takoj poravna svoje obveznosti do Muzeja solinarstva, ki stoji v opuščenem predelu Sečoveljskih solin. Kot je znano, bi moral muzej v sredo odpreti svoja vrata, a ministrstvu za okolje ni uspelo zagotoviti proračunskih sredstev za njegovo delovanje.

Kot so še sporočili z ministrstva za kulturo, so v sklopu svojih obveznosti do Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Piran, ki upravlja z Muzejem solinarstva, poravnali vse stroške, ki se nanašajo na delovanje Muzeja solinarstva. Gre za kritje stroškov zaposlenega kustosa ter splošne materialne in osnovne programske stroške, ki so potrebni za obratovanje muzeja ter izvajanje osnovne muzejske javne službe, s čimer je zagotovljena dostopnost do kulturnih dobrin. "Želeli bi, da tako odgovorno do kulturne dediščine ravnajo tudi drugi odgovorni za financiranje," so zapisali.

Okoljsko ministrstvo je ob mapovedi, da muzej do preklica ostaja zaprt, dodalo, da bodo alternativno rešitev skušali najti še ta teden. Uredba o Načrtu upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline za obdobje 2011-2021 predvideva, da v okviru svojih proračunskih postavk MOP vsako leto sklene pogodbo s Pomorskim muzejem Sergeja Mašere Piran. V igri je sicer manj kot 20.000 evrov, a kot so v četrtek poudarili na MOP-u, jim sredstev za letošnje leto ni uspelo zagotoviti.

Na ministrstvu za kulturo verjamejo, da se bo finančni zaplet končal pozitivno, torej da bo MOP-u uspel pokriti svoje obveznosti, kar bo omogočilo ponovno odprtje muzeja.
Neosamljen primer neustreznega odnosa do narave
Pozivu k zagotovitvi dogovorjenih sredstev za delovanje muzeja se pridružujejo tudi na piranski občini. V sporočilu za javnost so spomnili, da je muzej pred sklenitvijo dogovora z ministrstvoma za kulturo ter za okolje in prostor denar za svoje delovanje pridobival od vstopnin in pridelovanja ter trženja svoje soli, a je po letu 2011 država pomorskemu muzeju ta dohodek odvzela.

Kot opozarjajo, gre po zaprtju mostu, ki vodi v soline, že za drugi primer v zadnjih treh mesecih, ko je država z oviranjem delovanja Krajinskega parka Sečoveljske soline izkazala neprimeren odnos do naravne, kulturne in zgodovinske dediščine ter razvoja turizma v občini. Ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen so ob tem pozvali, naj nemudoma zagotovi dogovorjena sredstva za delovanje muzeja solinarstva.