Pred vhod ministrstva so odložili različne rekvizite, na fotografiji je igralec Primož Bezjak, ki je odložil kose oblačil. Foto: BoBo
Pred vhod ministrstva so odložili različne rekvizite, na fotografiji je igralec Primož Bezjak, ki je odložil kose oblačil. Foto: BoBo

Tako so sporočili z Aktiva delavk in delavcev v kulturi, na pobudo katerega se je danes odvila druga akcija za kulturo. Začelo se je ob 15. uri, ko so pod ljubljanskim Prešernovim spomenikom prebrali svoj odgovor državni sekretarki Ignaciji Fridl Jarc.

Po podatkih aktiva se je protesta udeležilo okoli petsto ljudi iz kulturnega, umetniškega in kreativnega sektorja. Od Prešernovega trga so se podali po Trubarjevi cesti in pred Ministrstvom za kulturo oblikovali kolono. Pred vhod ministrstva so odložili rekvizite, med drugim več računalniških mišk, slušalke, mikrofon, slikarsko paleto, čopiče, barve, knjige, plakate, lasuljo, piščali in kose oblačil.

Na skupni seji odborov DZ-ja za gospodarstvo in za kulturo so sklicatelji iz SD, LMŠ in SAB predlagali 13 sklepov, vezanih na pomoč organizatorjem javnih prireditev in na prilagajanje kreativno-kulturnega sektorja na razmere po epidemiji, a je bil sprejet le eden. So pa člani odbora potrdili splošneje oblikovana sklepa koalicije.

Predstavil jih je Andrej Černigoj iz NSi-ja: "S prvim sklepom odbor za gospodarstvo in odbor za kulturo predlagata vladi, da izhajajoč iz aktualne epidemiološke slike smiselno sprošča ukrepe, vezane na javne prireditve in srečanje, ki so bili sprejeti za zajezitev covid-19, v drugem sklepu pa odbora vladi predlagata, da spremlja stanje v panogah, ki jih je epidemija najbolj prizadela, ter v skladu s tem uskladi in oblikuje ukrepe za pomoč subjektom iz teh dejavnosti."

Je pa odbor sprejel tudi opozicijski sklep, naj vlada vzpostavi dialog z vsemi deležniki iz panog, na katere ima pandemija covid-19 trajen negativen vpliv, zlasti pa s tistimi, katerih dejavnost je vezana na javne prireditve in srečanja.

Prva akcija za kulturo je pred ministrstvom za kulturo potekala prejšnji torek. Pobudniki so pred akcijo zapisali, da je "ministrstvo za kulturo svoja vrata pred kulturo zaprlo in ga besede na papirju ne dosežejo", zato je "čas za prehod k novim oblikam dejavnosti". Pred drugo kulturno akcijo so pobudniki zapisali, da ne glede na vse njihove pozive, dopise, izjave, apele, pojasnila in akcijo ministrstvu za kulturo še vedno ni jasno, o čem govorijo, zato bodo povedali še enkrat.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Petja Grafenauer, članica aktiva, umetnostna zgodovinarka in kritičarka, je pred začetkom današnje akcije povedala, da vlada sicer zelo dobro razume, kaj ji skušajo dopovedati. To ni vprašanje. Vprašanje so ukrepi, "ali bo vlada prevzela na svoja pleča to, da bo pustila, da se z umetnostjo in kulturo v tej državi zgodijo slabe stvari".

"Stanje v tej situaciji je za kulturnike resnično žalostno"
Poudarja, da ne trdijo, da je drugim interesnim skupinam in delavcem lažje. Predvsem gre po njenih besedah za to, da mora vlada prepoznati vrednost kulture in umetnosti, če naj ministrstvo za kulturo služi svojemu namenu. Zahtevajo sprejetje ukrepov, ki presegajo zgolj nujne socialne ukrepe, kot so jih sicer sprejele tudi nekatere druge države, ki imajo podoben BDP. "Tukaj ne gre le za denar. Gre tudi za dobro voljo, mogoče tudi za kakšno reorganizacijo, za odprt dialog, ki si ga kultura vedno želi, kaj šele s svojim ministrstvom. Menimo, da je stanje v tej situaciji za kulturnike resnično žalostno, da so šli na ulico," še pravi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrstvo za kulturo se je na prvo akcijo odzvalo s skoraj desetminutno videoizjavo, v kateri je državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc med drugim zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva. Na današnji akciji pa so pobudniki prebrali svoj odgovor na izjavo državne sekretarke, v katerem so med drugim zapisali, da "državna sekretarka kulturnikom in kulturnicam očita jezo in pohod na ulice, a ne uvidi, da je nastalo stanje žalostna posledica odločitev, dejanj in nagovora institucije, v katere imenu govori".

Iz aktiva napovedujejo, da nameravajo nadaljevati z akcijami za kulturo, če ne se ne bo nič spremenilo.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi z drugo Akcijo za kulturo
Protesti kulturnikov