Kip Mihaila Kalašnikova (1919-2013), tako rekoč očeta legendarne puške, ki je med najbolj razširjenimi kosi orožja na svetu, saj jo uporabljajo vojske v vsaj 106 državah. Foto: EPA
Kip Mihaila Kalašnikova (1919-2013), tako rekoč očeta legendarne puške, ki je med najbolj razširjenimi kosi orožja na svetu, saj jo uporabljajo vojske v vsaj 106 državah. Foto: EPA
Salavat Šerbakov
Devetmetrski kip Kalašnikova je delo Salavata Šerbakova, nastal pa je z odobritvijo predsednika Vladimirja Putina, ki soglaša z idejo ohranjanja spomina na tega ruskega izumitelja. Foto: EPA
Kip Kalašnikova bedi nad Moskovčani

Odkritje kipa v središču Moskve je pospremila slovesnost, ki je združevala elemente vojaške parade in religioznega obreda, udeležila pa sta se je med drugim tudi minister za kulturo Vladimir Medinski in moskovski podžupan Petr Birjukov. Medinski je - preden je pravoslavni duhovnik blagoslovil kip - dejal, da gre za "rusko kulturno blagovno znamko," je poročal BBC.

Mihail Kalašnikov, tako rekoč oče legendarne puške, ki je med najbolj razširjenimi in uporabljanimi kosi orožja na svetu, se je rodil leta 1919 v sibirski vasi nedaleč od meje z Mongolijo. Njegovo otroštvo je bilo tragično, saj so njegovega očeta leta 1930 v času Stalinove diktature deportirali. Sprva naj bi želel postati pesnik, a se je njegovo življenje z začetkom druge svetovne vojne obrnilo drugače. Leta 1938 je stopil v vojsko, leta 1941 pa je bil v spopadih na območju Brjanska huje ranjen.

Kako učinkovito ubraniti domovino?
Medtem ko je okreval v bolnišnici, naj bi prvič začel razmišljati o izdelavi "popolnega orožja za obrambo domovine". K temu so ga spodbudili številni porazi Rdeče armade nasproti veliko bolje oboroženi nemški vojski. Dosežki so Kalašnikovu v nekdanji Sovjetski zvezi prinesli status narodnega heroja, postal je tudi nekakšen simbol ponosne vojaške zgodovine Rusije. Po nekaterih ocenah naj bi po svetu prodali že okoli 100 milijonov kalašnikovk.

Tudi Nobel je imel podobne tegobe ...
Čeprav je skozi leta prejel veliko odlikovanj, tudi državnega, je v nasprotju s splošnim prepričanjem živel skromno življenje. Umrl je leta 2013, leto pred tem pa je poglavarju Ruske pravoslavne cerkve na pisalni stroj napisal dolgo, čustveno pismo, v katerem je potožil, da ga muči "duševna bolečina", ker je njegov izum vzel toliko življenj. Predvideva se, da pod streli kalašnikovk vsako leto pade okoli 250 tisoč ljudi.

Poleg fotografij s slovesnosti, na kateri so odkrili kip, je na ogled še nekaj posnetkov iz ateljeja Salavata Šerbakova, ki je izdelal kip Kalašnikova.

Kip Kalašnikova bedi nad Moskovčani