Bienalno nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo so prvič podelili leta 2008 v Ljubljani. Prejeli so jo What, How & for Whom (WHW) iz Zagreba. Delovne štipendije so prejeli Fouad Asfour, Erden Kosova in srbski kolektiv Prelom. Tokrat gre nagrada v roke Poljaka Piotra Piotrowskega. Foto: Univerze Adama Mickiewicza
Bienalno nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo so prvič podelili leta 2008 v Ljubljani. Prejeli so jo What, How & for Whom (WHW) iz Zagreba. Delovne štipendije so prejeli Fouad Asfour, Erden Kosova in srbski kolektiv Prelom. Tokrat gre nagrada v roke Poljaka Piotra Piotrowskega. Foto: Univerze Adama Mickiewicza
Igor Zabel
Igor Zabel (1958-2005) je bil slovenski kurator, pisec in teoretik kulture, ki se je vse svoje življenje dejavno ukvarjal s številnimi področji teorije in kulture - kot filozof, avtor, esejist, kurator moderne in sodobne umetnosti, literarni in umetnostni kritik ter prevajalec.

Nagrado, ki jo je pospremila tudi konferenca na temo Pisanje umetnostne zgodovine, bodo podelili nocoj ob 20.00 v Muzeju sodobne umetnosti - MACBA v Barceloni. Mednarodna žirija v sestavi umetnostna zgodovinarka Edit Andras (Madžarska/ZDA), kustosinja Chus Martinez (Španija) in umetnik Tadej Pogačar (Slovenija) je Piotrowskemu 40.000 evrov nagrade podelila kot "enemu najodličnejših umetnostnih zgodovinarjev na območju Srednje in Vzhodne Evrope, ki ga odlikujejo izjemni strokovni dosežki".

Štipendija za Mirovni inštitut
Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo, ki jo je iniciirala Fundacija Erste, pomeni priznanje dosežkom kulturnega protagonista, čigar delo je namenjeno mednarodnemu širjenju znanj s področja vizualne kulture v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Poleg nagrade bodo delovne štipendije po izboru mednarodne žirije in v višini 8.000 evrov prejeli hrvaško-britanska avtorja in kustosa Maja in Reuben Fowkes, interdisciplinarni Mirovni inštitut iz Ljubljane in romunska kustosinja Raluca Voinea. Četrto delovno štipendijo po izboru Piotra Piotrowskega, v višini 12.000 evrov, prejme Daniel Grúň, umetnosti zgodovinar iz Bratislave.

Iz utemeljitve žirije
Piotr Piotrowski, redni profesor na Inštitutu za umetnostno zgodovino Univerze Adam Mickiewicz v Poznanu in direktor Narodnega muzeja v Varšavi, je prejel nagrado Igorja Zabela za prispevke s področja umetnostne zgodovine Vzhodne Evrope, ki je v kanonizirani, tako imenovani univerzalni umetnostni zgodovini komaj opazna. V obrazložitvi njegove nagrade je žirija med drugim zapisala: "Piotr Piotrowski je napisal vrsto del, ki se osredotočajo na transnacionalno moderno in sodobno umetnost. Njegov temeljni cilj je porušiti tradicionalno geografijo umetnosti, ki deluje kot orodje podrejanja, in ponuditi marginalno pozicijo kot analitično prednost, kar temelji na njegovem prepričanju, da “margina lahko odkrije elemente, ki so iz središča nevidni".

Skupina neodvisnežev ustanovi Mirovni inštitut
Leta 1991 ustanovljeni Mirovni inštitut iz Ljubljane razvija interdisciplinarno raziskovalno dejavnost na področju sociologije, antropologije, filozofije, kulturne politike in političnih ved. Ustanovila ga je skupina neodvisnih intelektualcev, ki so bili aktivisti civilne družbe v postsocialističnih procesih v Sloveniji in Jugoslaviji. Posebej na področju izobraževanja projekt Mirovnega inštituta Delavsko-punkerska univerza ponuja nove možnosti za alternativno (samo)izobraževanja, ki temelji na novih oblikah solidarnosti, inkluzivne politike in svobodnega mišljenja. V zadnjih dveh desetletjih je, kot je v utemeljitvi poudarila žirija, pomembno prispeval h kritičnemu raziskovanju družbenih, kulturnih in političnih tranzicijskih procesov ter se posvetil obravnavanju marginaliziranih družbenih in političnih tem ter jih povezal z izobraževalno prakso.

Dobitnika še ene štipendije Maja in Reuben Fowkes, prva hrvaškega in drugi britanskega rodu, sta partnerja v zasebnem in poklicnem življenju, delata in živita pa v Budimpešti. Oživljata vprašanja in probleme, za katere se zdi, da so izginili s prizorišča nekdanjega vzhodnega bloka, kot so politične in subverzivne prakse, dediščina revolucionarnega in utopičnega mišljenja, diskurz spomina in trajnostni razvoj.