Priznanji za leto 2006 sta prejela Peter Turk za razstavo Podobe življenja in mita ter Andrej Šemrov za postavitev retrospektivne razstave Od brona do evra - kratka zgodovina Slovenije. Foto: RTV SLO Foto:
Priznanji za leto 2006 sta prejela Peter Turk za razstavo Podobe življenja in mita ter Andrej Šemrov za postavitev retrospektivne razstave Od brona do evra - kratka zgodovina Slovenije. Foto: RTV SLO Foto:
Mitja Guštin
Slovensko arheološko društvo je nagrado za arheologijo za življenjsko delo podelilo Mitji Guštinu. Njegov prispevek k arheološki stroki je po mnenju društva izjemen.

Najvišjo stanovsko nagrado za arheologijo za življenjsko delo bo doktorju Mitji Guštinu podelilo Slovensko arheološko društvo, priznanje društva za leto 2006 pa bosta prejela dr. Peter Turk za razstavo Podobe življenja in mita ter Andrej Šemrov za postavitev retrospektivne razstave Od brona do evra - kratka zgodovina Slovenije, na temo razvoja denarništva na Slovenskem. Slovesna podelitev nagrad bo sicer potekala 8. novembra v Tolminu, v tamkajšnjem Tolminskem muzeju.

Znanstvenik in pedagog
Kot je v utemeljitvi zapisalo društvo, si je Mitja Guštin z dolgoletnim delovanjem v različnih institucijah in okoljih vedno prizadeval za izboljšanje infrastrukture in gmotnih razmer za strokovno delo in s tem bistveno prispeval h kakovostnemu dvigu ravni arheološke stroke. Njegov prispevek k arheološki stroki je po mnenju društva izjemen. V letih od 1974 do 1985 je bil kot kustos in arheolog v Posavskem muzeju v Brežicah glavna gonilna sila muzejske prenove ter ustanovitelj nove knjižne zbirke Posavskega muzeja. Uredil je tudi več monografij in knjižnih zbirk. V letih od 1989 do 1996 je bil predstojnik oddelka za arheologijo in prodekan Filozofske fakultete. Tudi po njegovi zaslugi sta oddelka za arheologijo in etnologijo dobila novo zgradbo, s čimer jima je bilo omogočeno nemoteno izvajanje dela, vpeljal je katedro za srednjeveško in novoveško arheologijo na isti fakulteti, pripomogel pa je tudi k strokovni in kadrovski okrepitvi oddelka, ki je tako lahko izvedel večje arheološke projekte.


Guštin ob organizacijsko-menedžerskih dejavnostih vseskozi deluje tudi kot znanstvenik in pedagog. Napisal je veliko število strokovnih člankov, znanstvenih razprav, študij in monografskih objav.


Razstavi sta prikazali nove vidike
Razstava Podobe življenja in mita Petra Turka si priznanje zasluži za prikaz novih vidikov in vrednotenje slovenskih spomenikov situlske umetnosti, medtem ko je razstava Od brona do evra - kratka zgodovina Slovenije Andreja Šemrova priznanje prejela zaradi odličnega prikaza razvoja in tradicije denarništva na Slovenskem, še posebej tistega iz osamosvojitvenega obdobja in samostojne Slovenije.