Noam Chomsky je marca spregovoril tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Noam Chomsky je marca spregovoril tudi v Sloveniji. Foto: EPA
Umberto Eco
Za Chomskim je svoje mesto našel tudi Italijanski pisatelj Umberto Eco. Foto: EPA
Naomi Kline in Avi Lewis
Pisateljica Naomi Kline se je uvrstila na 11. mesto. Foto: EPA

Tako je ameriški jezikoslovec in eden najpomembnejših filozofov 2. polovice 20. stoletja v anketi premagal italijanskega avtorja Umberta Eca, Britanca Richarda Dawkinsa in Čeha Vaclava Havla. O najbolj vplivnem intelektualcu je bilo povprašanih kakšnih 20.000 ljudi iz vsega sveta, zlasti pa iz ZDA in Velike Britanije. Anketirancem sta reviji ponudili na izbiro približno sto znanih imen.

Med izbranimi imeni je najti relativno malo mladih intelektualcev in žensk, saj sta se med prvimi desetimi znašla le dva rojena po II. svetovni vojni, od teh velja omeniti zlasti Salmana Rushdieja. Žensko ime pa se je najvišje, na 11. mesto, uvrstilo s kanadsko pisateljico Naomi Klein.

Kaj se dogaja med najboljšo trideseterico?
Med prvimi 20 je mogoče najti tudi Paula Wolfowitza, predsednika Svetovne banke in nekdanjega ameriškega obrambnega sekretarja, ki je zasedel 19. mesto. Tako je prehitel neokonservativnega ameriškega esejista Francisa Fukuyamo, znanega teoretika »konca zgodovine«, ki je zasedel 21. mesto, in avtorja »spopada civilizacij«, ameriškega profesorja Samuela Huntingtona, ki je zasedel 28. mesto.

Velika znanstvena ikona
Chomsky, ki se je rodil leta 1928, je doktoriral iz jezikoslovja. Od leta 1955 je zaposlen na oddelku za jezikoslovje in filozofijo na massachusetskem inštitutu. Leta 1967 je izdal esej Odgovornost intelektualcev, postal eden vodilni nasprotnikov vietnamske vojne in mednarodno znan po vztrajnem političnem aktivizmu. Dosežek njegove bogate znanstvene kariere je več kot 80 knjig in prek tisoč razprav s področja jezikoslovja, filozofije, politike, kognitivnih znanosti in psihologije. V slovenskem jeziku so na voljo štirje članki monografije Znanje jezika (o naravi, izviru in rabi jezika), Somrak demokracije, 9-11: Enajsti september in Profit pred ljudmi.

S svojim političnim aktivizmom, ki ga je zaznamovala lucidna kritika ameriške zunanje politike, analiza mednarodnih odnosov in delovanja množičnih medijev ter zagovarjanje človekovih pravic, je Chomsky stalni gost najrazličnejših univerz po svetu, kjer predstavlja študentom veliko znanstveno ikono.