Foto:
Foto:
V Profitu pred ljudmi je Chomsky pretresel vlogo intelektualca v sodobni družbi.

Chomsky se je namreč udeležil novinarske konference, na kateri smo lahko spoznali dva prevoda filozofovih del v slovenščino. Zanju je poskrbela založba Sanje, ki je izdala deli 9-11: Enajsti september in Profit pred ljudmi. Po besedah direktorja založbe Sanje Roka Zavratnika pa naj bi do konca leta izšel še prevod knjige Chomskega Hegemonija in preživetje.

Borna bibliografija Chomskega v slovenščini
Čeprav je Chomsky v svoji dolgi karieri izdal prek 80 knjig, pa sta bili do zdaj v slovenščini dosegljivi le dve. To sta deli Znanje jezika: O naravi, izviru in rabi jezika ter Somrak demokracije.

Zanimiva misel, ki jo je v današnjem pogovoru podal Chomsky, je, da je kartezijanska misel dokaz tesne povezanosti med jezikoslovjem in politično filozofijo.

Ponižni konformistični intelektualec
V navezavi na knjigo Profit pred ljudmi se je filozof lotil tudi vloge intelektualca v sodobni družbi. Vedno več je namreč tako imenovanih konformoističnih intelektualcev, ki sicer razpolagajo z obširnim znanjem in s sposobnostjo pronicljivega mišljenja, vendar pa oboje uporabljajo zgolj z namenom, pomagati obstoječim elitam ostati na oblasti.

Religija v službi oblasti
Noam Chomsky ni mogel niti brez obravnave vloge religije v ameriški družbi. Večno in vztrajno pridiganje Georgea Busha mlajšega o njegovo goreči pripadnosti krščanski veri je le eden od načinov, kako množice odvrniti od ukvarjanja z resničnimi težavami v družbi. Po mnenju Chomskega velikaši, kot je George Bush, ne premorejo niti kančka prave religije.