V Avstriji bodo slovenski kulturno praznik praznovali tako koroški kot štajerski Slovenci. V Celovcu bodo v četrtek v velikem javnem studiu ORF pripravili igrani recital, na katerem bo slavnostna govornica pisateljica Ana Grilc. Recital z naslovom Oh, kak se po rožah toži mi pripravljajo Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, generalni konzulat v Celovcu, Krščanska kulturna zveza in Slovenska prosvetna zveza.

V Štajerski deželni knjižnici v Gradcu so se slovenskega kulturnega praznika spomnili z literaturo Alme Karlin in Srečka Kosovela. Foto: BoBo
V Štajerski deželni knjižnici v Gradcu so se slovenskega kulturnega praznika spomnili z literaturo Alme Karlin in Srečka Kosovela. Foto: BoBo

Za štajerske Slovence bo v četrtek prireditev v Klubu slovenskih študentk in študentov v Gradcu. Po besedah predsednice zastopniške organizacije štajerskih Slovencev Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko – Pavlova hiša Susanne Weitlaner so tako kot vsako leto v Gradec povabili otroško gledališče, letos skupino KUD Transformator s predstavo Vrvica, ki je rešila svet, in obujajo tradicionalni način pripovedovanja zgodb s pomočjo figuric iz vrvice. Predstava je na platformi Zlata paličica uvrščena v katalog kakovostnih uprizoritev za otroke in mladino.

Teater Štrik bo na ta dan v celovški Kammerlichtspiele gostil lutkovni variete Stari & Drzni skupine Tolpa iz Slovenije. V humorni predstavi v slovenskem jeziku in z nemškimi vložki se preizprašujejo o pomenu smrti. Posebnost predstave je, kot pravi Tea Kovše iz Teatra Štrik, da lutke izvajajo čisto vse točke, od čarovniške do plesne, akrobatske do poezije in predavanja, ter da se vse težave in izzivi rešujejo na lutkovni način. V varieteju nastopa šest značajev lutk, ki predstavljajo upokojence iz doma ostarelih lutk Lutkalica, in Smrt, ki tako lutkam kot "vsem nam diha za ovratnik".

Sicer pa so se v Avstriji praznovanja slovenskega kulturnega praznika začela že konec januarja. V Štajerski deželni knjižnici v Gradcu so se srečali z literaturo Alme Karlin in Srečka Kosovela, ki so jo v okviru Slovenske čitalnice v besedi in glasbi predstavili slovenska pevka Nika Solce ter prevajalca Ludwig Hartinger in Erwin Köstler. V Domu prosvete v Tinjah pa je potekala proslava pod geslom Jezik je naše bogastvo. V kulturnem programu so nastopili pianistka Zlatina Riepl, otroški zbor SPD Danica iz Šentprimoža, Vokalna skupina Lipa iz Velikovca in Ženski pevski zbor SPD Rož iz Šentjakoba.

V Zagrebu napovedujejo Slovenci na Hrvaškem tri dni trajajoče prireditve z naslovom Prešernov dan, ki so jih zasnovali pod geslom Kultura nas povezuje. Prireditvi bosta tudi v Varaždinu.

V Slovenskem domu Zagreb bodo predstavili dela šestih vizualnih umetnikov, prejemnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada s področja vizualne umetnosti. (Na sliki delo Tince Stegovec). Foto: Arhiv MGLC
V Slovenskem domu Zagreb bodo predstavili dela šestih vizualnih umetnikov, prejemnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada s področja vizualne umetnosti. (Na sliki delo Tince Stegovec). Foto: Arhiv MGLC

V Slovenskem domu Zagreb bosta ta in Svet slovenske narodne manjšine mesta Zagreb jutri pripravila odprtje razstave Pod istim nebom. Na tej bodo na ogled dela šestih umetnikov, prejemnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada s področja vizualne umetnosti. Z izborom grafik se bo predstavil Marjan Pogačnik, Jože Ciuha z akvareli in grafikami, Valentin Oman s ciklom del na papirju v mešani tehniki, Tinca Stegovec z izbranimi grafikami, Alenka Gerlovič z akvareli, Živko Ira Marušič pa z deli, ki so po njegovi zadnji razstavi leta 2020 ostala v kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost. Kustos razstave je Marko Arnež.

Na sam slovenski kulturni praznik bo v Zagrebu polaganje venca pred Prešernovim spomenikom z glasbeno-pesniškim recitalom, na katerem bosta nastopila Kristjan Račič in Adrijana Jelen iz Brežic. Poleg Zdravljice in Sonetov nesreče bosta recitirala tudi izbor iz Prešernove poezije. V petek bo v zagrebškem Slovenskem domu še filmska projekcija dokumentarnega filma Dr. France Prešeren – življenje in delo.

Prešernov dan bodo praznovali tudi v Varaždinu, kjer današnjo prireditev prirejata Slovensko kulturno društvo Nagelj in predstavnica slovenske narodne manjšine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora. Sedemnajstega februarja se bodo v dvorani palače Varaždinske županije predstavili mladi slovenski glasbeniki.

Slovenci v Italiji bodo imeli osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku prihodnjo nedeljo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovenci v Italiji bodo imeli osrednjo slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku prihodnjo nedeljo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Slovenci v Italiji bodo osrednjo slovesnost ob kulturnem prazniku pripravili prihodnjo nedeljo. Proslava bo izjemoma potekala v prostorih tržaške Poštne palače v Trstu v bližini Narodnega doma. Dogodek bo imel še poseben pomen v luči prepleta kultur, saj bo koncert oblikoval italijanski državni simfonični orkester FVG Orchestra s slovenskim dirigentom Tomaž Kukovičem, ki bo izvajal skladbe vidnejših slovenskih avtorjev. Na koncertu bodo nastopili slovenski tenor Gregor Ravnik, pianist Blaž Avsenik, pevska zbora Jacobus Gallus (Glasbena Matica), pevski zbor Devin ter kvartet harmonik 4 Bellows 4 Tales, ki ga sestavljajo štirje zamejski akademski glasbeniki.

V Trstu so pred slovenskim kulturnim praznikom predstavili pesničko zbirko Marija Čuka Vse gube ljubezni. Foto: Mladika
V Trstu so pred slovenskim kulturnim praznikom predstavili pesničko zbirko Marija Čuka Vse gube ljubezni. Foto: Mladika

Prireditev organizirata obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij v sodelovanju s Srednjeevropskim inštitutom Josipa Pangerca

V goriškem Kulturnem domu bodo predvajali dokumentarni filma Po sledeh slovenske kulture, ki prinaša pogovor o slovenski kulturni stvarnosti med tržaškim literarnim zgodovinarjem, pisateljem in prevajalcem Miranom Košuto in goriškim novinarjem in pisateljem Andreo Bellavitejem. Za priložnostno branje poezije bosta na večeru poskrbela Robert Cotič in Pierluigi Pintar.

Dan slovenske kulture pod naslovom Pa je vendar sreča biti mlad, biti mlad in poln nad je včeraj pripravilo Slovensko kulturno društvo Barkovlje. Prešernova proslava založbe Mladika, Kulturnega društva Višava ter Ošterije Ferluga s predstavitvijo pesniške zbirke Marija Čuka Vse gube ljubezni pa je bila v četrtek v Trstu. Zveza slovenskih kulturnih društev ETS v sodelovanju z društvom Teatro degli Sterpi danes v tržaškem gledališču Hangar Teatri pripravlja ponovitev recitala Da jo ljubim.

V Trstu bo 13. februarja Slovenska prosveta pripravila tudi prireditev z naslovom ... in gnale bodo nov cvet bolj veselo ..., ki letos v ospredje postavlja medgeneracijski pogled ustvarjalk in njihov odnos do ustvarjanja. Na prireditvi bo sodelovalo pet umetnic, in sicer harfistka Maja Locatelli, igralka Nikla Petruška Panizon, pevka Tamara Stanese, kiparka Zalka Arnšek in pisateljica Evelina Umek.

Na sam slovenski kulturni praznik bo v Zagrebu polaganje venca pred Prešernovim spomenikom z glasbeno-pesniškim recitalom Prešernove poezije. Foto: BoBo
Na sam slovenski kulturni praznik bo v Zagrebu polaganje venca pred Prešernovim spomenikom z glasbeno-pesniškim recitalom Prešernove poezije. Foto: BoBo

Slovenski generalni konzulat v Monoštru bo v sodelovanju z murskosoboško enoto zavoda za šolstvo v počastitev slovenskega kulturnega praznika na Prešernov dan v sredo organiziral popoldansko branje Prešernove poezije. Na prireditvi Beremo Prešerna bodo sodelovali predstavniki slovenskih narodnostnih ustanov, organizacij in društev ter izobraževalnih ustanov.

Dan pozneje bo Zveza Slovencev na Madžarskem, krovna organizacija porabskih Slovencev, v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota odprla razstavo Panonskih hiš, ki bo na ogled v Slovenskem kulturnem in informacijskem centru Lipa v Monoštru.
Slovenski kulturni praznik bodo zaznamovali tudi v porabskih dvojezičnih šolah pri pouku slovenščine.

Slovenske manjšinske organizacije bodo v sodelovanju z lokalnimi samoupravami 18. februarja v Števanovcih pripravile še etnološko-kulturno prireditev borovo gostüvanje, ki ga je mogoče uvrstiti med prireditve, ki negujejo slovensko kulturo in tradicijo. Porabsko borovo gostüvanje je vse od leta 2015 vpisano na seznam nesnovne kulturne dediščine na Madžarskem.