Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić na današnji seji. Foto: Državni zbor/Matija Sušnik
Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić na današnji seji. Foto: Državni zbor/Matija Sušnik

Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić (Levica) je v uvodu spomnila, da so na nedavnem programskem razpisu ministrstva za kulturne programe v umetnosti nekatere nekatere nevladne organizacije ostale brez sredstev.

Sorodna novica Kljub ustreznim referencam nekatere nevladne organizacije ostale brez sredstev

Rok za vložitev tožb je še odprt
Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je poudarila, da je ministrstvo že podalo izjavo za javnost v povezavi z omenjenim programskim razpisom in tudi poslalo pojasnila. Dodala je, da je rok za vložitev tožb še odprt, in ker imajo vsi prijavitelji enake možnosti, da sprožijo upravni spor, pred iztekom te možnosti ne morejo razpravljati o tem.

Med vabljenimi gosti so se seje udeležili Polona Torkar iz društva Asociacija, Tjaša Pureber iz Gledališča Glej, Urška Jež iz Mesta žensk, Rok Vevar iz Nomad Dance Academy Slovenija, direktorica zavoda Maska Alja Lobnik in predsednik Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan.

Sorodna novica "Zdi se, da je ustvarjalcev in kulture preveč."

Po besedah Polone Torkar se to, da ima ministrstvo za kulturo že drugo leto zapored zadovoljiv proračun, ne odraža v ustrezno povečani višini sredstev, ki jih namenja za umetnostne programe in projekte nevladne kulture. Izpostavila je, da ministrstvo, čeprav imamo zgodovinsko visok obseg proračuna, podpira manj programov kot v preteklosti.

Tjaša Pureber je opozorila na heterogenost polja nevladnih organizacij in povedala, da je Gledališče Glej že vložilo tožbo proti ministrstvu za kulturo. Urška Jež pa je med drugim opozorila, da člani strokovnih komisij na ministrstvu nimajo stika s terenom. Rok Vevar je med drugim predlagal, da bi morala država zagotoviti ustrezne sklade, s katerimi bi nevladne organizacije, ki so partnerice v evropskih projektih, lahko počrpale evropska sredstva.

Sorodna novica O financiranju kulture: "Ne smemo pustiti, da se ubija vse, kar je kolikor toliko kritično"

Po mnenju Alje Lobnik bi moralo ministrstvo povečati število organizacij, ki jih financira. Uroš Korenčan pa je izpostavil, da javni in nevladni sektor predstavljata en sistem, v katerem posledice usihanja enega dela občuti tudi drugi.

Jedro težave v nerazumevanju kulture
Primož Siter
(Levica) je v okviru razprave dejal, da SDS "v svojih krempljih drži" ministrstvo za kulturo in da je ta stranka v zadnjih dveh letih "razbrazdala kulturno krajino do onemoglosti, jo izčrpala in shirala". Po njegovem mnenju je jedro težave v nerazumevanju kulture, ki je prisotno pri vladajoči politiki.

Janja Sluga (NeP) je med drugim izpostavila nujo po ozaveščanju ljudi o pomembnosti kulture, saj danes med njimi sploh več ni tega zavedanja. S tem se je strinjala tudi predsednica odbora Tomić in napovedala, da bo naslednja seja, ki jo bo sklicala, potekala na temo upokojevanja samozaposlenih v kulturi. Po mnenju Jerce Korče (LMŠ) bi bilo za področje kulture treba opolnomočiti tudi poslance.

Na dopisni seji bodo člani odbora za kulturo glasovali o dveh predlaganih sklepih. S prvim bi odbor ministrstvo za kulturo pozval, da zagotovi dodatna finančna sredstva za nov dodatni javni razpis za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti v obdobju od 2022 do 2025, na katerem bodo lahko sodelovale organizacije na področju kulturno-umetniške ustvarjalnosti, ki niso bile izbrane na že izvedenem razpisu. Z drugim bi odbor pozival ministrstvo k celoviti reformi in posodobitvi razpisnih postopkov.