Poslanske skupine SD, LMŠ in SAB so pobudo za torkovo peturno skupno sejo parlamentarnih odborov sklicale, da bi izpostavile položaj tistih, ki jih je prizadela prepoved oziroma omejitev javnih prireditev in zbiranj – govor je torej o kreativno-kulturnem sektorju oziroma t. i. industriji srečanj.

Predstavniki industrije srečanj bi želeli vedeti, kdaj bodo lahko spet normalno delovali, organizatorji koncertov so celo pripravili konkretne predloge časovnic za vnovični zagon dvoranskih prireditev. Foto: TV Slovenija
Predstavniki industrije srečanj bi želeli vedeti, kdaj bodo lahko spet normalno delovali, organizatorji koncertov so celo pripravili konkretne predloge časovnic za vnovični zagon dvoranskih prireditev. Foto: TV Slovenija

Kot je poudarila poslanka SD-ja Meira Hot, je po podatkih podjetniškega sektorja zaradi epidemije novega koronavirusa neposredno ogroženih najmanj 2000 delovnih mest v 350 podjetjih v industriji srečanj. Ta sicer okvirno letno ustvari okoli 270 milijonov evrov prihodkov, letos pa predvideva upad prihodkov za najmanj 116 milijonov evrov. Na javne prireditve vezanih panogah – to so med drugim koncerti, razstave, predstave, festivali, tekmovanja, sejmi, kongresi in konference –, v katerih deluje 35.000 posameznikov, je bilo ustvarjanje prihodkov onemogočeno že pred uradnim začetkom epidemije. Po razglašenem koncu epidemije v začetku tega tedna pa postaja jasno, da si industrija srečanj še lep čas ne bo opomogla. Tudi zato, ker njeno delovanje otežujejo še veljavne omejitve za preprečevanje širjenja epidemije.

Sorodna novica Janša: Država ne načrtuje rezov v prejemke ljudi

Za sproščanje ukrepov, vezanih na javne prireditve in srečanja
Vse našteto v SD-ju, LMŠ-ju in SAB-u prepoznavajo kot argumente, da bi bilo treba kreativno-kulturnemu sektorju zagotoviti dodatno pomoč za preživetje in tudi za ponoven zagon. Trojica opozicijskih poslanskih skupin je tako za torkovo sejo pripravila 13 predlogov sklepov, ki pa so se koalicijskim poslancem zdeli preobsežni.

Ti so zato so predlagali dva nova, splošnejša sklepa, ki so ju po razpravi podprli tako koalicijski kot opozicijski poslanci. Predloge sklepov je predstavil Andrej Černigoj iz NSi-ja: "S prvim sklepom odbor za gospodarstvo in odbor za kulturo predlagata vladi, da izhajajoč iz aktualne epidemiološke slike smiselno sprošča ukrepe, vezane na javne prireditve in srečanja, ki so bili sprejeti za zajezitev covida-19, v drugem sklepu pa odbora vladi predlagata, da spremlja stanje v panogah, ki jih je epidemija najbolj prizadela, ter v skladu s tem uskladi in oblikuje ukrepe za pomoč subjektom iz teh dejavnosti."

Za vzpostavitev dialoga z vsemi deležniki iz panog
Sprejeli so tudi opozicijski sklep, naj vlada vzpostavi dialog z vsemi deležniki iz panog, na katere ima pandemija covid-19 trajen negativen vpliv – zlasti s tistimi, katerih dejavnost je vezana na javne prireditve in srečanja. Meira Hot je sicer med razpravo dejala, da so v koaliciji povozili predloge njihovih sklepov, in menila: "Vaši ukrepi pomenijo zgolj prelaganje problemov." Mojca Škrinjar iz SDS-a pa je sprejetje dveh predlaganih sklepov koalicije, namesto 13 opozicijskih, označila za "dober kompromis".

Sorodna novica Stanje v kulturi je posledica odločitev in dejanj ministrstva, ki ob tem tudi zavaja javnost

O težavah, s katerimi so se spoprijemali med epidemijo, in tistih, ki so še pred njimi, je na seji spregovorilo tudi več predstavnikov prizadetega sektorja. V poslanski razpravi je Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ-ja poudarila, da ima vlada zdaj priložnost, da industriji srečanj ublaži rane, morebiti celo v možnem četrtem svežnju ukrepov, Andrej Rajh iz SAB-a pa je pozval vlado, naj deležnikom, ki aktivno delujejo v kulturi, stopi nasproti in obravnava njihove težave.

Tudi Primož Siter iz Levice je opomnil, da je na vladni strani še veliko možnosti za izboljšave, in dodal, da so bili ukrepi, ki jih je vlada doslej namenila kulturi srečevanj, neuporabni. Predstavniki industrije srečanj bi želeli vedeti, kdaj bodo lahko ponovno normalno delovali, organizatorji koncertov so celo pripravili konkretne predloge časovnic za vnovični zagon dvoranskih prireditev, a kot je dejala Janja Sluga iz SMC-ja, ta hip na svetu ni človeka, ki bi lahko v dani epidemiološki situaciji podal pravi odgovor.

"Ta vlada ni nikoli nikomur nič prepovedovala."
Elena Zavadlav Ušaj iz SDS-a je poudarila, da je vlada kulturi dala veljavo v vseh treh protikoronskih svežnjih in da bo tudi pri naslednjih predlogih upoštevala kulturo. Njen strankarski kolega Dejan Kaloh pa je na opazke, da vlada predstavnikom industrije srečanj onemogoča delovanje, dejal: "Ta vlada ni nikoli nikomur nič prepovedovala."

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc in državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc sta nanizala ukrepe, s katerimi je država v protikoronskih svežnjih pomagala tudi zgoraj omenjenim akterjem. Po besedah Zajca vlada tudi v prihodnje ne bo mirovala in bo redno spremljala situacijo. Spomnil je, da so ustanovili svet za turizem, v katerem so tudi predstavniki industrije srečanj, vanj pa nameravajo vključiti tudi organizatorje koncertov. Preko sveta želijo pridobiti predloge, ki bi jih lahko upoštevali v prihodnje. Ignacija Fridl Jarc pa je dejala, da je današnjo razpravo poslušala z veliko žalostjo: "Koliko neresnic, laži in žalitev je bilo izgovorjenih o delu ministrstva."