V Radovljici nameravajo jubilej praznovati primerno slovesno. Foto:
V Radovljici nameravajo jubilej praznovati primerno slovesno. Foto:
Matiček se ženi  Lutkovnega gledališča Ljubljana
Matiček se ženi je bil postavljen že v različnih zasedbah.

Danes se je tako v Linhartovem rojstnem mestu začelo Linhartovo leto, uvod vanj pa sta bila predstavitev monografije in simpozij, posvečen temu velikemu književniku in zgodovinarju. V zborniku, ki so ga uredili Ivo Svetina, Francka Slivnik in Verena Štekar Vidic, je predstavljen kot dramatik in borec za uveljavitev slovenskega jezika. Linhart se je rodil 11. decembra 1756 v Radovljici, ki si je nadela naziv Linhartovo mesto kulture in v kateri bodo na obletnico odprli Linhartov muzej.

Linhartovo delo v kontekstu
Do pomembnega jubileja bo Linhart predstavljen na različnih prireditvah, na katerih bodo organizatorji več povedali tudi o času, v katerem je živel in delal, s tem pa avtorja, ki je umrl star 39 let, tudi postavili v kontekst. Posebno pozornost bodo posvetili tudi pomenu, ki ga imajo njegova dela, med katerimi sta najbolj znani drami Županova Micka in Matiček se ženi, za današnji čas.

Borec za uveljavitev slovenskega jezika
Kot je namreč poudaril Svetina, je bil Linhart tudi pomemben borec za uveljavitev slovenskega jezika, zaradi česar se je tudi lotil pisanja dram. S tem je postavil temelje slovenske dramatike, gledališča in širše slovenske identitete, za katero je pomembna prav kultura. Kot v 18. stoletju si moramo Slovenci spet izboriti svojo identiteto v družbi drugih evropskih narodov, zaradi česar je Linhart sept postal aktualen, meni Svetina.

Most med Trubarjem in Prešernom
Radovljiški župan Janko S. Stušek pa je someščana postavil ob bok Trubarju in Prešernu, saj po njegovem mnenju predstavlja vez med velikima možema, pa tudi most za druge delujoče na območju Radovljice in Slovenije nasploh. Da Radovljičani mislijo resno, kaže datum njihovega občinskega praznika, 11. december, in prenova radovljiške graščine, ki so jo namenili za Linhartov muzej. Da pa se praznovanja ob jubileju drugo leto še ne bi končala, pripravljajo še dokumentarni film in potujočo razstavo, ki se bo leta 2007 podala tudi v tuje kraje, povezane z Linhartovim življenjem.