Sorodna novica Nasprotovanje koncertu Thompsona: "Poveličevanje ustaštva ni svoboda govora"

Upravna odbora Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Slovenskega centra PEN sta v skupni izjavi izrazila nasprotovanje odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da odpravi odločitev upravne enote Maribor o prepovedi izvedbe koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića – Thompsona.

Propagiranje izročila NDH-ja
Po opozorilih vodstev obeh organizacij – pod izjavo sta podpisana predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc in predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović – je Thompson znan po uporabi zloveščega ustaškega pozdrava "Za dom spremni!" v eni od svojih pesmi, po obrambi in propagiranju izročila medvojne ustaške tvorbe Neodvisne države Hrvaške in ustaštva ter tako posredno tudi nacizma in fašizma in kolaboracije z nacisti in fašisti.

Odzvala se je tudi Zveza Srbov Slovenije

Tudi Zveza Srbov Slovenije se je oglasila s sporočilom za javnost, v katerem so med drugim zapisali: "Še posebej neprijetno nas je presenetilo dejstvo, da je pristojno ministrstvo takšno odločitev sprejelo kljub jasnim in nedvoumnim opozorilom policije, da omenjeni dogodek predstavlja povečano tveganje za javno varnost ter navkljub dvakratni odločitvi Upravne enote Maribor, ki je odločbo o prepovedi koncerta sprejela na podlagi jasnih napotkov Upravnega sodišča Republike Slovenije." Posebej so poudarili, da Thompsonove koncerte redno spremlja množica incidentov in ekscesov, katerih namen je razpihovanje narodnega, verskega in rasnega sovraštva zoper pripadnike srbske, judovske in romske skupnosti.

Upravna enota Maribor je z že drugo prepovedjo Thompsonovega koncerta po besedah pisateljskih društev izpričala zahteve EU-ja, ki prepoveduje uporabo totalitarističnih simbolov. V slovenskem primeru to po njihovih besedah pomeni "spoštovanje pozitivnega izročila narodnoosvobodilnega boja Slovencev in tudi pomembnega dela Hrvatov med drugo svetovno vojno, s katerim smo se uvrstili skupaj z zavezniki v boj zoper nacizem in fašizem, na katerem temelji tudi Evropska unija".

V nasprotju s 63. členom slovenske ustave
Sprva je bil Thompsonov mariborski koncert načrtovan za 20. maj 2017, a ga je mariborska upravna enota na predlog policije dvakrat prepovedala. Druga prepoved je bila izdana na začetku letošnjega maja, upravna enota pa je v novi odločbi med drugim navedla, da sporni pozdrav "Za dom spremni!", vsebina Thompsonovih pesmi s spremljajočo ikonografijo, čeprav gre pri tem za avtorske pesmi, ne spreminja tega, da vse to simbolizira sovraštvo zoper ljudi z drugačno versko in etnično pripadnostjo ter poveličuje ustaštvo. To je po njihovem mnenju tudi v nasprotju s 63. členom slovenske ustave, po katerem je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Thompsonovi koncerti so bili prepovedani že v številnih evropskih mestih. Foto: EPA
Thompsonovi koncerti so bili prepovedani že v številnih evropskih mestih. Foto: EPA

Ministrstvo za notranje zadeve je nato na podlagi pritožbe organizatorja Milana Trola ta teden odločitev upravne enote razveljavilo. Upravna enota je postopek za prepoved prireditve ustavila, prijavo pa vrnila policijski postaji Maribor. Na ministrstvu so pojasnili, da je bila odločitev sprejeta ob upoštevanju sodbe upravnega sodišča in veljavne zakonodaje.

Minister Aleš Hojs je v izjavi za nekatere medije dejal, da je ustaštvo zavržno dejanje in da "nihče ne poveličuje nič v tem smislu". Na ministrstvu so presodili, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka, ne pa z namenom izvajanja kaznivega dejanja. Zgolj intuicija ali indici, da bi se morda lahko zgodilo kaznivo dejanje, po Hojsovih besedah "niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove".