Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 29 glasov Ocenite to novico!
Računalniki
Kot možne rešitve za omejitev piratstva v Združenju imetnikov pravic Slovenije med drugim vidijo tudi zagotovitev kakovostnih legalnih možnosti za spremljanje vsebin na spletu. Foto: EPA
Miha Mazzini
Pisatelj Miha Mazzini je dejal, da je zavest o tem, da je ustvarjalni izdelek treba plačati, na nizki ravni zato, ker kulture ne razumemo kot del gospodarstva. Foto: BoBo
Glasba
Lani je bilo s slovenskih IP-naslovov ugotovljenih več kot 24 milijonov obiskov na internetu na področju glasbe, na področju filma je ta številka znašala 78 milijonov. Foto: BoBo
Slovenski knjižni sejem, knjige, branje, literatura, knjiga
Na srečanju z novinarji so med drugim pozdravili lanski podpis sporazuma glede fotokopiranja avtorskih del v šolah kot korak k osveščanju mladih o pomenu intelektualne lastnine. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

"Piratstvo na dolgi rok uničuje domačo ustvarjalnost in kulturo"

Za dvig zavedanja o pomenu avtorskega dela kot intelektualne lastnine posameznika
17. maj 2017 ob 18:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi piratstva Slovenija trpi veliko gospodarsko škodo, izgubo delovnih mest in davčnih prihodkov, na dolgi rok pa uničuje domačo ustvarjalnost in kulturo, je prepričan generalni sekretar Združenja imetnikov pravic Slovenije Saša Lušić. Mogoče rešitve, kako preprečiti piratstvo, vidijo tudi v ozaveščanje uporabnikov, ki jim bodo problematiko poskusili približati na več dogodkih.

Prva v vrsti je bila novinarska konferenca, na kateri so predstavili trenutno stanje glede problematike avtorskega dela pri nas. Pred slabim letom so se v Združenju imetnikov pravic Slovenije povezali z društvi slovenskih ustvarjalcev, da bi skupaj opozarjali na pomen, ki ga ima legalna uporaba.

Po piratstvu Slovenija v samem vrhu EU-ja
Ker je Slovenija v samem vrhu Evropske unije pri nezakoniti uporabi avtorskih del in v primerjavi z drugimi članicami močno zaostaja v boju proti piratstvu, so začeli prav s tem. Izhodišče za predstavitev so bili podatki mednarodne organizacije Muso, zlasti s področja filma in glasbe, ki sta pri pretakanju na spletu najbolj problematična. S slovenskih IP-naslovov je bilo lani ugotovljenih več kot 24 milijonov obiskov na internetu na področju glasbe, na področju filma je ta številka znašala 78 milijonov.

Po njihovih ocenah bi več kot 100 milijonov obiskov nezakonitih spletnih strani spremenili v evre, bi to pomenilo več kot 100 milijonov evrov izpada sredstev. Ker pa se v enem obisku spletne strani glede na hitrost interneta lahko pretoči več del, zna biti ta številka precej višja, pravi Lušić. Negativnih posledic za nezakonito uporabo avtorskih del ni, nadaljuje, zakonita ponudba se pojavlja šele v zadnjih letih, prav tako ni sistemske rešitve za preprečevanje piratstva, kot je to razvito v Italiji ali Nemčiji.

Po njegovem mnenju število naročnikov na legalne ponudnike avtorskih del v Sloveniji ne more nadomestiti izpada pri trženju fizične prodaje teh del. Po drugi strani pa imajo piratske strani, med katerimi je najbolj obiskana partis.si, velike prihodke v oglaševanju. Vendar pa se večina oglaševalcev tega niti ne zaveda, ker so oglaševani prek Googlovega sistema.

Proti piratstvu tudi s sistemskimi rešitvami za izvajanje ukrepov
Lušić je kot možne rešitve navedel ozaveščanje in izobraževanje uporabnikov spleta, da so avtorska dela intelektualna lastnina posameznika, večje spoštovanje do ustvarjalnosti in zagotovitev kakovostnih legalnih možnosti za spremljanje vsebin na spletu. Obenem od države pričakujejo sistemske rešitve za izvajanje ukrepov v primeru nelegalne uporabe del.

Tudi na Hrvaškem se usmerjajo predvsem v ozaveščanje
Direktorica hrvaške kolektivne organizacije Zapraf Maja Vidmar je ob tej priložnosti pojasnila, kako se proti piratstvu borijo na Hrvaškem, kjer je to zaradi nedostopnosti do legalnih ponudnikov prav tako zelo razširjeno. Po državi izvajajo akcije, s katerimi izobražujejo in osveščajo državljane o pomembnosti kulturne industrije, pojasnjuje. Po zakonu o avtorskih pravicah tri odstotke prihodkov kolektivnih organizacij namenjajo boju proti piratstvu, sprožili pa so tudi kazenski pregon proti eni od nelegalnih strani.

Zavest je nizka, ker kulture ne razumemo kot del gospodarstva
Glasbenik Nikola Sekulović in igralec Ludvik Bagari menita, da bi bilo treba dvigniti zavest s stalnim poudarjanjem, da je avtorsko delo intelektualna lastnina posameznika. Pisatelj Miha Mazzini pravi, da je zavest o tem, da je ustvarjalni izdelek treba plačati, na nizki ravni zato, ker kulture ne razumemo kot del gospodarstva. Pozdravil je lanski podpis sporazuma glede fotokopiranja avtorskih del v šolah.

Aleš Ojsteršek z ministrstva za izobraževanje je dejal, da je bil sporazum korak k ozaveščanju mladih o pomenu intelektualne lastnine, stanje pa bodo po njegovih napovedih skušali še izboljšati. Na uradu za intelektualno lastnino po besedah Klemna Grošlja bodo v zvezi s tem že in še izvajali vrsto promocijskih dejavnosti. Prizadevanja združenja za spoštovanje avtorskih del pa je pozdravil tudi minister za kulturo Tone Peršak.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Brokoli1976
# 17.05.2017 ob 19:12
Te podatke o škodi vedno napihujejo do konca. Ker izračun predvideva, da bi vsak, ki download-a v nasprotnem primeru plačal abnormalno visoko ceno. In da bi potem dejansko ustvarjalci večji del tega plačila tudi dobili. Seveda temu ni tako in si brk mastijo založbe, posredniki in država. In vračunana tudi ni škoda, ki bi bila storjena, če bi bile informacije / kultura plačljiva (najnižji družbeni razredi bi še težje prilezli naprej).
bayernmb
# 17.05.2017 ob 19:08
Pa saj folk ne "piratizira" domačih del :)
vnk
# 17.05.2017 ob 19:03
Kot nekdo, ki je že lep kup denarja zmetal za legalno avtorsko delo, tile godrnjači so še najmanj prispevali k neki ustvarjalnosti.
el CARTEL
# 17.05.2017 ob 19:23
teli lobisti in razni indoktriniranci
naj si vsaj izmislijo boljše argumente, če bi radi iz uporabnikov interneta delali kriminalce.

da se uničuje slovensko ustvarjalonost haha
ne vem če kdo masovno downloada slovensko glasbo ali tista dva negledljiva filma na leto.
Krimsky
# 17.05.2017 ob 19:36
Največji vseh časov, ki so napravili nesmrtne stvari, so sledili zvezdam, navdihu, muzi, ljubezni do kogarkoli/česarkoli ... še slišati niso marali za kakšno 'gospodarstvo', zato jim lakota ni bila tuja ...
~
Napraviti iz kulture deklo gospodarstva ... je obžalovanja vredno ...
Agent Provokater
# 17.05.2017 ob 19:43
Naj mi nekdo lepo prosim pove, kje naj dobim kakšne starejše ameriške filme s slovenskimi podnapisi, recimo od leta 1959 - pa naprej?? Žal se jih v trgovinah enostavno ne dobi!
boboman
# 17.05.2017 ob 20:14
O cem ti govorijo? Piratizira se filme, serije, glasbo in igre.
iger -- 0
serije -- 0
glasbo -- ta nam ze skozi usesa ven gleda, kvalitetna pa je tako malo da si nas vecina tist 1 kvalitete CD na 3 leti ni problem kupit....
filmi -- na vsak 4-5 let pride kak, pa so v kinih vedno najbolj obiskovani, 2-3 mesce kasnej pa itak dostopni vsi vi videotakah raznih kabelskih in internet ponudniki..

Torej o katerih delovnih mestih on tle govori? Ali o kasnih milijionih on govri, 100 milijonov obiskov ne pomeni avtomatsko da bi ob recimo ob cistem cenzuriranju vseh priatskih strani pa slovenski kini belezili 100 milijonksi porast obiskov.... a se sploh zaveda kaksne gluposti trosijo? 100 milonov obiskov po njihovi logiki poneik x 20€ cena novga Bluray ali x 6 cena kino vstopnice ali 10x cena CD-ja? pa mnda nebojo rekli da je tako promet za avtoskor vsebino v SLO prikrajsan za 1mrd letno? Mene bi bilo sram take namisljene stevilke objavlat - totalno neprofesionalno.

Se pa strinjam da je pri nas res bogata piratska kultura, ampak se je treba raje vprasat zakaj? Po standardu nismi niti blizu IT kaj sele DE, zato so te primerjave cist nerealne se nebi raje primerjal z SK,EE, CZ pa ze itak bezijo...

Sej vem USA pritiska....
Katalonec
# 17.05.2017 ob 21:03
Ne zastopim. Če si snamem ameriški, angleški, francoski, kitajski film, nanizanko, pesem...kako to že vpliva na domačo ustvarjalnost?
matijaf
# 17.05.2017 ob 19:20
Kako pa vejo da bi ti ljudje hoteli plačati za ta dela? Če ima nekaj nizko ceno je povpraševanje večje, to velja tudi za zabavo.
Ja pride do izpada dohodkov in predvsem davkov ki bi pli indirektno v žepe teh ljudi, nihče pa ne vidi koliko "denarja" oziroma vrednosti gre v roke ljudi ki uporabljajo te izdelke. Samo zato ker ni števlik ki bi jih lahko pokazali ne pomeni da ni dodane vrednosti.
Poleg tega obstajajo načini kako zaščititi svojo digitalno premoženje in to veliko firm tudi dela z dobrimi dobički.
Še več nasilja in opresije s strani države ni način za reševanje problemov.
rader1991
# 17.05.2017 ob 20:03
še dobr, da ne dobijo teh 100 miljonov, še enga pr hostar ne bi prenesu :)
juster
# 17.05.2017 ob 20:28
Kakšno "osveščanje", dokler je en bluray film ko pride ven 30-40 evrov minimalc pa 550 ga bo folk piratiziral.

V Nemčiji se ne piratizira ker so cene ne takšne kot pri nas ampak celo nižje (gledam strani in je v naši največji verigi s tako robo isti film 18 evrov na amazon.de pa 9 (DEVET!)), kupna moč nemca napram slovencu pa primerjalno gledano v stratosferi.

Ob takšnih tržnih razmerah bi se skorda lahko reklo da "osveščanje" prej potrebujejo ponudniki legalnih vsebin. Me čudi da ob takšnem pristopu v vzhodni evropi prodajo toliko kot se dejansko proda.
5tane
# 17.05.2017 ob 22:18
Še nisem ukradel domačih del. Pa ne da ne bi hotel. Samo ni kaj ukrasti.
Optimist99
# 17.05.2017 ob 21:25
Drug vidik. Imaš bende, pevcem ki sami objavijo album na svoji spletni strani. Živijo od nastopov.

Če mi je bend všeč, kupim karto in grem na koncert/festival. Priporočam prijateljem, znancem, lajkam na fb, sheram. Kupim majico.

Če je nek slovenski umetnik, ki ga razen njegovih 10 followerjev nihce ne jemlje resno... se lahko vprasamo. Ali je slovenska javnost tako zelo neumna, neizobrazena.. Ali pa bi eni radi eksperimentirali, temu rekli umetniški presežek in živeli od državne rente, zraven pa še seveda pokasirali tax free za tistih par koncertov. En kup ljudi je neprebavljivih, neposlušljivih nekvalitetnih. In ti se bunijo.
Špula
# 17.05.2017 ob 20:54
Jaz sem mnenja, da je piratstvo zastonj reklama. Nasplošno za naše avtorje teško karkoli rečem, ker Zmelkoow kupim avtmatsko, da jim dam podporo, knjige si sposodim v knjižnici (a je to tudi piratstvo?). Za filme teško komentiram, ker pač nisem ljubitelj in se mi tako ali tako zdi škoda denarja. Pri igrah (ki so itak tuja produkcija) je pa nekako tako, da sem zanje zmetal že kar nekaj 100€, ampak sem vedno pred nakupom sprobal piratsko verzijo, pač nisem pripravljen dati par 10€ za naslov da mi potem ne bo všeč. Probaš zastonj, pa če ti je všeč in hočeš podpreti avtorje kupiš original. Pač če nimam opcije probat tudi kupil ne bom, ajde razen če se zmenite da boste vračali vsaj večino denarja če mi ni všeč.
uros23
# 17.05.2017 ob 22:09
Tu so še vsiljivi DRM-ji, ki nemalokrat celo povzročajo težave tistim, ki stvar legalno kupijo, pirati pa teh nimajo. Vsaj pri digitalni distribuciji je pri določenih ponudnikih razmišljanje v smeri, da ponudijo take storitve in enostavnost uporabe, da je nakup privlačnejši od sicer zastonj piratske kopije. In vseeno mislim, da bodo dobre avtorje ljudje podprli tudi finančno (torej da kupijo njihov izdelek, gredo na njihov koncert, kupijo recimo pesem na iTunes itd.) navkljub množičnemu piratstvu. Nikakor ne gre enačiti št. prenosov s potencialnimi nakupi, kljub temu pa mislim, da ni nezanemarljivo število takih, ki vse skupaj jemljejo kot neko "demo verzijo" in dober izdelek potem kupijo (ali pa vsaj nadaljnje izdelke istega avtorja).
21.12.2012
# 17.05.2017 ob 20:32
no no, dejstvo je, da se DL na veliko ... na partisu je film v hd pa še sploh ni pri nas v kinu ...
ampak izračun, da bi folk vse kupil kar zdaj DL??? jok brate, 3/4 DL je brezveznega, enako kot na tv
slo glasbeniki bo treba nekaj spremeniti pri sebi in kvaliteti, cajti zapravljanja za cdje ipd. so mimo
velenjcan
# 18.05.2017 ob 09:14
O Sazasu pa nič.
Radenm
# 17.05.2017 ob 23:20
Ne piratiziram slabih izdelkov.

Ignoriram jih.
boro007
# 17.05.2017 ob 22:36
Po piratstvu Slovenija v samem vrhu EU-ja

Vam povem razloge... Namreč tudi sam sem pirat!... Sicer nisem dl slovenske muzike, oddaj...

Razlog da smo Slovenci in verjetno vsi "zapostavljeni" narodi največji pirati, je v tem da smo vedno zadnji pri skledi na katero so nas navadili izvozniki Ameriške "pop" kulture...

Sem bil pol leta na Netflix-u, ki je v sloveniji zelo okrnjen... Nekaj časa mi je potem ratal hecat angleškega z VPN-jem pa se kasneje še tega ni dalo... FU Netflix, jaz sem plačal enako ceno kot kdo drug ki mu je bilo na voljo več vsebin.

Filmov ne dl več ker ni kaj prida več za pogledat in ker pozno pridejo na torrente, nekaj serij pa še vedno redno gledam. Na HboGo v Sloveniji je trenutno zadnji 11. del oddaje LastWeekTonight čeprav je na vseh torrentih že 12. del. Kljub temu imam zakupljen HBOGo sem recimo vsaj malo fer čeprav sem zelo razočaran nad tem zamikom.

Zaradi piratstva so najbolj na udaru po mojem mnenju glasbeniki, ki pa če se ne motim bi morali dobiti nekaj malega še iz SAZAS-ove malhe, vendar to nikogar ne skrbi... Sam sicer glazbe ne vlečem je radijskih postaj dovolj.

Drugače rečeno če bi bile vsebine na razpolago drugje, bi se piratstvo drastično zmanjšalo.
Simba
# 18.05.2017 ob 08:07
"Piratstvo na dolgi rok uničuje domačo ustvarjalnost in kulturo"

mogoče ja, po vsej verjetnosti pa ne. Piratstvo pa definitivno pomaga navadnim ljudem, da lahko pridobijo znanja iz uporabe programov in orodij katerih cene se gibljejo v stotinah in tisočinah eurov.
In ta znanja potem lepo izkoristijo delodajalci, saj jim je strošek izobraževanja nižji, oseba s tem znanjem pa je bolj konkurenčna na trgu dela.
Ni vse samo slabo in ni vse samo dobro.

Sam sem pirat. Brez piratstva pa bi bila naša država na ravni ugande. Samo piratstvu pa se lahko zahvalimo za znanja (uporabe programskih jezikov, podatkovnih baz, CAD/CAM programov, ...) med mladimi, ki si jih drugače zaradi obupnih prihodkov ne bi mogli privoščiti, v šolah pa se praktično jih ne uporablja oz. stopnja znanja teh programov je na nivoju "enkrat sem ga že videl".

Glede domače glasbe ali domačih filmov pa samo to: SAZAS je lepo uvedel davek na medije. Pa če je človek, ki kupuje medij pirat ali ne. Tko da - dokler vsako osebo, ki kupi DVD/HDD/BlueRay obravnavate kot pirata, pa naj to tudi bo. Denar ste dobili, zato f*** off in nehite jamrat, raje se posvetite svojemu fohu oz. problemu: zakaj bi nekdo dal 6€ za ogled nekega filma, ki je izliv čustev umsko prizadetega scenarista in blentavega režiserja napram kakšnemu block buster-ju.
Dobri slovenski filmi pa so vedno bili dobro obiskani v kinematografih.
Sparks
# 18.05.2017 ob 06:56
Če ne bi bilo piratstva, mnogi ne bi nikoli slišali orginalnih verzij pesmi naših velikih avtorjev in umetnikov tipa Domicelj !
sisoruen
# 18.05.2017 ob 09:28
"Ste že kdaj ukradli avto, čevlje, Coca colo v trgovini......seveda niste.
Filme in glasbo pa ste.
Samo v tem je problem, pa se lahko izgovarjate kolikor hočete."


Primerjaš neprimerjljivo, ravno v tem je problem. Kraja je takrat, kadar te nekdo dejansko, ne navidezno oškoduje.

Primer 1:

Na bančnem računu imaš 100.000€.

20.000€ dvigneš in jih vložiš v nakup avtomobila.

Na bančnem računu imaš tako 80.000€, hkrati imaš avtomobil, ki je vreden v vložku 20.000€.

Če ti vzmamem avtomobil, potem imaš samo še 80.000€, torej si izgubil 20.000€, ki si jih vložil v nakup avtomobila, ki sem ti ga vzel.

V tem primeru si ti hkrati oškodovan za 20.000€, jaz pa sem se okoristil za 20.000€.

--------------------------------------------------------------

Primer 2:

Na bančnem računu imaš 100.000€.

20.000€ dvigneš in jih vložiš v izdelavo glasbenega CD-ja.

Na bančnem računu imaš tako 80.000€, hkrati imaš 10 datoek glasbe, ki so v vložku vredne 20.000€.

Če ti kopiram datoteke in jo prenesem na svoj računalnik, kaj sem ti vzel? Nič.

Imaš še vedno 80.000€ na računu in glasbene datoteke, ki so vredne v vložku 20.000€. Torej imaš povsem enako kot si imel preden sem datoteko kopiral in prenesel na svoj računalnik.

Edino, kar lahko trdiš ni to, da sem te oškodoval za 20.000€ kot zgoraj, ampak da sem se jaz okoristil, brez da bi tebe dejansko oškodoval, za tistih 15 evrov, ki bi jih moral plačal za CD oz. 10 glasbenih dototek.

Razlika je ogromna.
thetilko
# 18.05.2017 ob 08:10
Jaz pa menim nasprotno kot on. Ce ne bi bilo zastonj vsebin slovenskih glasbenikov bi imeli manj prometa, ker jih nihce ne bi poslusal. Sam placujem avtorska dela ampak samo zaradi kakovosti ali prakticnosti. Naredite platformo in prodajjte pa neki normalni ceni in bo to to. Samo ne se cudit ce ugotovite da je dvomilionski trg malo majhen za resni denar v vasi branzi.
gizmolinux
# 18.05.2017 ob 07:23
Ne poslušam novejšo slo glazbo." So najlepše pesmi že napisane..."
gushtr
# 18.05.2017 ob 06:32
Podpiram "ozavescanje in izobrazevanje":)
jaka racman
# 18.05.2017 ob 00:03
Če ne bi bilo piratstva, bi veliko posnetkov, glasbe in filmov, bilo, sam sebi namen.
tulumba
# 17.05.2017 ob 20:58
Pena, pena, s prispevki, katere plačujemo vestno, bomo še komentirat nehal...
Downloading avtorskepravicessssssazas...
erikk
# 18.05.2017 ob 11:44
me pa res zanima kaj od slovenskega kdo sploh piratizira

nihče ne mara nič od zgoraj naštetega zdej pa iščejo izgovore in krivce med pirati k noben ne kupi ....dejte no dejte ..... bolj se nisem mogu nasmejat

jst osebno neb niti centa za nobeno zadevo v zvezi kulture glasbe in filmov ke so zanič.
fuckwad
# 18.05.2017 ob 09:34
Ste že kdaj ukradli avto, čevlje, Coca colo v trgovini......seveda niste.
Filme in glasbo pa ste.
Samo v tem je problem, pa se lahko izgovarjate kolikor hočete.

Bistva tatvine ne razumeš - prejšnjemu imetniku (običajno lastniku) onemogočiš nadaljnjno rabo in uživanje te stvari.
fuckwad
# 18.05.2017 ob 09:26
Politične antipiratske stranke ne bi nikdar volil.
amorce
# 18.05.2017 ob 11:56
hehe a to članek govori da se piratizira slovenske avtorske zadeve

kolikor je meni znano se piratizira predvsem in skoraj samo tuja glasba in filmi ... slovenski so tu pogoreli na celi črti ... no mogoč pa kakšnih 10 piratizira tud kaj slovenskega, ne rečem ...

ampak iz teh 10h slovencev delat paniko s stomilijonskimi izpadi dobička, če me spomin ne vara še nikol ni bilo toliko zaslužka tudi če so vsi kupili ... to so pravljice k

bi radi spet udarili z tistim davkom na internet ki je že bil predlagan ... to je v ozadju nič drugega...
tuintam
# 18.05.2017 ob 10:28
Avtorske pravice se ščiti tudi zato, da bi ustvarjalec dobil novo delo ali pa da bi se uveljavil res tisti pravi. Pri nas se krade pa pravno identiteto, zasluge, denar in kapital. Da se ne bi okoriščali tisti, ki za to nimajo zaslug. To je problem. Ne toliko končni uporabnik. Tako da mi gre mešanje megle v zvezi s tem problemom, ki vodi v višje davke, k diktaturam in v monopolizem kar precej tudi na živce.
Adebisi
# 18.05.2017 ob 10:00
Da ne pozabimo še na 'nadomestilo za privatno in drugo lastno reproduciranje', ki ga plačamo ob nakupu vsakega praznega medija (cd, trdi disk..).

Kaj vse nam je podpisal ljubljeni vodja :)
anny22
# 17.05.2017 ob 22:47
Da te nekdo piratizira, moraš biti že dober ustvarjalec. V Sloveniji pa sploh. Večina piratskih prenosov v Sloveniji so tuji avtorji, zakaj torej nerganje? Magla svuda, magla oko nas...
johann
# 18.05.2017 ob 11:00
Če bi imali neke normalne cene, potem bi bilo mnogo manj piratstva. Dejstvo je v tem, ljudje ne morejo dati cele plače za nek program, ki ga potrebujejo parkrat leto.
Kar pa se glasbe in filmov tiče, pa imajo tako napihnjene cene (npr DVD ali kino) , da je kar grozno.
Kar pa se slovenskih avtorjev tiče, se financirajo ogromno od nas davkoplačevalcev ( sploh filmi), zato naj bodo samo tiho.
tuintam
# 18.05.2017 ob 10:22
Oh, ko bi bilo tole 'piratstvo' najhujše prisvajanje tujega. Pa ni. Ogromno je v tem tudi promocije. So to omenili? Drugače pa mi nismo naklonjeni univerzalnim rešitvam, ko se prodre s serijo in z nizko ceno. Naši ustvarjalci raje delajo po naročilu samo za določene in za enkratno rabo, za dokaj velik honorar. Ko bi bilo od tam dalje kaj pa zastonj. Pa ni. Piratstvo v zvezi s programi se načelno že sedaj lahko kaznuje na osnovi profitov, ki jih je kdo s programi ustvaril. Ne nujno samo z brisanjem ali pa obveznim nakupom programov. Ponavadi pa teh profitov ni ravno v vsem v vsem. To pa res ne. In se zato temu izogibajo tudi proizvajalci (ker bi na sodiščih verjetno zgubili :)). Ogromno teh produktov je malo uporabne navlake. Mazzini meni ni niti zabaven niti uporaben npr. Očitno je pa v šolah obvezen? Vseeno mu pa dam prav. Kultura je v bistvu končni pridukt vsega. Je gospodarstvo.

PS: Se opravičujem za prehitre objave, očitmo počasnejši računalnik, editor, malomarno tipkanje...
tuintam
# 18.05.2017 ob 10:18
Oh, ko bi bilo tole 'piratstvo' najhujše prisvajanje tujega. Pa ni. Ogromno je v tem tudi promocije. So to omenili? Drugače smo pa mi nismo naklonjeni univerzalnim rešitvam, ko prodreš serijo in nizko ceno. Naši ustvarjalci raje delaj po naročilu samo za določene in za enkratno rabo za dokaj velik honorar. Ko bi bilo od tamdalje kaj pa zastonj. Pa ni. Piratstvo v zvezi s programi se načelno že sedaj lahko kaznuje profite, ki jih je kdo s programi ustvaril. Ne nujno samo z brisanjem ali pa obveznim nakupom programov. Ni pa teh profitov v vsem. To pa res ne. Ogromno teh produktov je malo uporabne navlake. Mazzini meni ni niti zabaven niti uporaben npr. Očitno je pa v šolah obvezen. Vseeno mu pa dam prav. Kultura je v bistvu končni pridukt vsega. Je gospodarstvo.
xes
# 18.05.2017 ob 09:38
Ah ti članki o milenijcih ;)
Skippy
# 18.05.2017 ob 00:41
Niti ne rabiš prebrati komentarjev, pa takoj veš, da Slovenci radi kradejo in kraje še podpirajo.
trehz
# 17.05.2017 ob 21:05
Vi tukaj, ko komentirate pozabljate, da se tem ko bi kupili tujo pesem ali film, bi posredno vplivali na slovensko gospodarstvo, saj bi plačali davek, plačali bi tudi logistiko in pa spletno stran, ki bi vam nudila to. Tako, da ne gre se zato, da ne downloadaš slovenskih filmov ali glasbe.
Zdaj že tak vsak drugi v naši državi dela na črno, kar nam na dolgi rok škodi in če ne bomo sodelovali se ne bo nič spremenilo. Naše gospodarstvo bo vedno oslabljeno in ne bomo se razvijali. Nimam pa seveda rad lopovov, ki naš včasih vodijo., se pravi rabimo ustrezne vodje.

Pa še tudi spoštovanje do umetnosti se izgubi, če si nekaj nalagaš zastonj. Če ne plačaš za tuj produkt, potem tudi za slovenskega ne boš. Postaneš razvajen in misliš da lahko vse dobiš zastonj, kot velik del naše mladine. To vpliva slabo na našo kulturo in umetnost, postajamo egoistični in odtujeni drug od drugih.
Razume pa se tudi, da je Partis namenjem tudi tistim, ki si takšnih umetnosti ne morejo privoščit n to je pozitivno, kakšne vse koristi lahko dobimo od njih. Pa vendar, če ti je všeč film ga kupi. To tudi voditelji Partisa izpostavljajo.
KLIPAN
# 18.05.2017 ob 06:27
Ste že kdaj ukradli avto, čevlje, Coca colo v trgovini......seveda niste.
Filme in glasbo pa ste.
Samo v tem je problem, pa se lahko izgovarjate kolikor hočete.
Kazalo