Mestna občina Ljubljana je  v projekt obnove tovarne Rog vložila že 10 milijonov evrov za odkup vseh zemljišč. Po prvotnih načrtih občine naj bi na tem mestu zgradili center, ki bo deloval na področju razvoja ustvarjalnih industrij in oblikovanja. V tem okviru je občina tudi ponudila možnost sodelovanja skupinam, ki trenutno delujejo v Rogu, a bi morali kandidirati na razpisu. Foto: BoBo
Mestna občina Ljubljana je v projekt obnove tovarne Rog vložila že 10 milijonov evrov za odkup vseh zemljišč. Po prvotnih načrtih občine naj bi na tem mestu zgradili center, ki bo deloval na področju razvoja ustvarjalnih industrij in oblikovanja. V tem okviru je občina tudi ponudila možnost sodelovanja skupinam, ki trenutno delujejo v Rogu, a bi morali kandidirati na razpisu. Foto: BoBo
Tovarna Rog
Že letos poleti bo občina rušila zgradbo, v kateri je trenutno Studio Samorog, naslednja na vrsti pa naj bi bila še galerija Kljub vsemu. Ker občina ni našla zasebnega investitorja, namerava kandidirati na razpisih za evropska sredstva, zato je načrte o centru za sodobne vizualne umetnosti spremenila v center alternativnih umetnosti. Foto: BoBo
Tovarna Rog
Tovarna Rog je bila zasedena 23. aprila 2006, ko so začeli izvajati nov socialni program in odprli pobudo za začasno uporabo tovarne za izvajanje neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti. Foto: BoBo
Tovarna Rog
Uporabniki Roga so se v desetih letih zamenjali - in če so se tisti prvi strinjali z začasno rabo prostora, sedanji tega statusa začasnosti ne priznavajo. Foto: BoBo

Prva faza revitalizacije območja Roga pomeni ekološko sanacijo in rušitev prizidkov tovarne, so pojasnili na MOL-u.

Revitalizacija območja Roga bo obsegala prenovo in preureditev nekdanje tovarne v center Rog. Na MOL-u imajo pridobljeno gradbeno dovoljenje, na podlagi katerega bodo junija začeli prvo fazo projekta. Med tistimi, ki bodo začutili posledice začetka prenove, bo med rogovci za zdaj vizualna umetnica Pivkova, ki je prejela nalog za izselitev iz Studia Samorog do konca aprila.

Prva umetnica dobila nalog za izselitev
Vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana Mateja Demšič je potrdila, da so Pivkovo na oddelku za kulturo sprejeli 24. februarja, nato pa jo je sprejel še župan Zoran Janković. Jedro pogovora je bilo, da si želi Pivkova v studiu v Rogu med junijem in septembrom razstavljati svoja dela, saj ni bila sprejeta na pregledno razstavo U3, ki bo potekala sočasno. Nato naj bi po besedah Demšičeve Pivkova septembra "prostore v Rogu zapustila, ker tam ne želi več ustvarjati".

Na MOL-u so povedali, da so Pivkovo na obeh pogovorih seznanili s časovnim razporedom gradbenih del in ji ponudili, da bi v Ljubljani našli drugi prostor za njeno razstavo. To je, tako Demšičeva, "zavrnila z razlago, da v Ljubljani za to, kar ona dela, ni primernega prostora".

Neizkoriščen prostor v jedru mesta?
Uporabniki Roga so pred časom opozorili, da namerava Janković začeti rušiti poleti, ker ima za ta termin dovoljenje, čeprav za zdaj nima sredstev za nadaljevanje del na območju Roga. Kot je povedala Demšičeva, na MOL-u pričakujejo, da bodo "imeli do poletja informacijo o možnosti črpanja sredstev EU-ja".

Kot so sporočili z MOL-a, prenova tovarne Rog predstavlja edinstveno priložnost za predrugačenje pogleda in oživitev vzhodnega dela mestnega središča. S prenovo bi nastala smiselna povezava med starim mestnim jedrom Ljubljane, avtonomnim kulturnim centrom Metelkovo in predvidenim likovnim razstaviščem v prenovljeni Cukrarni.

Revitalizacija območja Roga obsega prenovo in preureditev tovarne Rog, gradnjo parkirišč v kleti in preureditev tovarniškega dvorišča v večnamenski park. Novi center Rog bo povezoval proizvodne, laboratorijske in izobraževalne programe za likovne umetnike, arhitekte in oblikovalce na področjih industrijskega, unikatnega, grafičnega in modnega oblikovanja.

Občina je alternativce do zdaj "tolerirala" - kako v prihodnje?
Med zdajšnjimi uporabniki nekdanje usnjarne in tovarne koles Rog se širi bojazen, da v prihodnjem centru Rog ne bo prostora zanje. Še posebej problematizirajo usodo socialnega centra Rog, ki ne sodi v predstavljen koncept centra Rog.

Demšičeva je spomnila, da že od začetka uporabe prostorov v Rogu pred desetletjem velja dogovor med uporabniki in MOL-om, da občina "tolerira dejavnosti, ki potekajo v Rogu, seveda v obsegu in na način, da pri tem ne ogrožajo sebe in okolice".

S tem imajo na ljubljanski občini po besedah vodje za kulturo pozitivne in negativne izkušnje: "Pozitivne imamo predvsem v delu, kjer smo našli skupne točke in sodelovali, negativne pa glede bivanja nekaterih uporabnikov v prostorih ter sporov glede ureditve razmer."

O uporabi prostorov v prihodnosti je še prezgodaj govoriti
Na vprašanje, ali nameravajo uporabnike Roga vključiti v delo prihodnjega centra Rog, je Demšičeva odgovorila, da je govoriti o tem še prezgodaj: "Smo šele v fazi, ko začenjamo postopke za rušitev objektov, ki razen enega niso zasedeni, in ekološko sanacijo. Stavba oziroma tovarna Rog mora biti najprej obnovljena, da bi sploh razpisali natečaj za uporabo prostorov."

O tem, kje lahko uporabniki Roga najdejo nadomestne prostore za svoje dejavnosti, je odgovorila, da na MOL-u skladno z zakonodajo nadomestnih prostorov ne morejo zagotavljati, lahko pa se uporabniki Roga prijavijo na objavljene razpise za prazne prostore, ki jih ima MOL na razpolago.

Demšičeva je povedala, da so v preteklem letu na MOL-u objavili dva razpisa za prostore v nekdanji občini Šiška, a se po njihovih informacijah nihče izmed uporabnikov Roga ni prijavil. "Upoštevali bomo tudi dodatne predloge - predvsem rogovcev, če sodijo v koncept prenove," je sklenila.