Usoda tovarne Rog, ki so jo pred desetletjem zasedli študentje, aktivisti in umetniki, je negotova. Foto: BoBo
Usoda tovarne Rog, ki so jo pred desetletjem zasedli študentje, aktivisti in umetniki, je negotova. Foto: BoBo
Tovarno Rog bodo začeli rušiti

Mestna občina Ljubljana je namreč v projekt obnove tovarne Rog vložila že 10 milijonov evrov za odkup vseh zemljišč. Po prvotnih načrtih občine naj bi na tem mestu zgradili center, ki bo deloval na področju razvoja ustvarjalnih industrij in oblikovanja. V tem okviru je občina tudi ponudila možnost sodelovanja skupinam, ki trenutno delujejo v Rogu, a bi morali kandidirati na razpisu.

Skupine, ki trenutno delujejo v Rogu, nad predlogom mestne občine niso navdušene. V prvi vrsti jih moti, da določenih dejavnosti, kot je boj za pravice delavcev, izbrisanih in migrantov ni mogoče prijavljati v okvirih razpisa. Dodatno pa jih moti, da občina spreminja načrte razvoja tega prostora, glede na iskanje novih virov financiranja, manj pa jo zanima vsebina v prostoru.

"MOL ne upošteva priporočil"
Tako naj bi že letos poleti občina rušila zgradbo, v kateri je trenutno Studio Samorog, naslednja na vrsti pa naj bi bila še galerija Kljub vsemu. Ker občina ni našla zasebnega investitorja, namerava kandidirati na razpisih za evropska sredstva, zato je načrte o centru za sodobne vizualne umetnosti spremenila v center alternativnih umetnosti, so zapisali uporabniki prostorov tovarne Rog v sporočilu za javnost.

Dodatno so uporabniki prostorov tovarne Rog opozorili, da občina ignorira priporočila razvojnega projekta Second Chance, ki se ukvarja z revitalizacijo zapuščenih industrijskih objektov. Po priporočilu projekta je pot rušenja in razpisov napačna pot, a so na mestni občini to priporočilo ignorirali. Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da v mestu ni prostora za še eno Metelkovo.

Tovarno Rog bodo začeli rušiti