Dogajanje ob deseti obletnici so zaznamovali z motom Rog, vaš najboljši sosed! Z vami že 10. leto! Tovarna Rog je bila zasedena 23. aprila 2006, ko so začeli izvajati nov socialni program in odprli pobudo za začasno uporabo tovarne za izvajanje neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Dogajanje ob deseti obletnici so zaznamovali z motom Rog, vaš najboljši sosed! Z vami že 10. leto! Tovarna Rog je bila zasedena 23. aprila 2006, ko so začeli izvajati nov socialni program in odprli pobudo za začasno uporabo tovarne za izvajanje neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Rog
Uporabniki Roga so se v desetih letih zamenjali - in če so se tisti prvi strinjali z začasno rabo prostora, sedanji tega statusa začasnosti ne priznavajo. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Dogajanje ob deseti obletnici so zaznamovali z motom Rog, vaš najboljši sosed! Z vami že 10. leto!. Tovarna Rog je bila zasedena leta 2006 in takrat so tam začeli izvajati nov socialni program in odprli pobudo za začasno uporabo tovarne za izvajanje neprofitnih in neuveljavljenih dejavnosti.

Ogrevanje, vrhunec, raztegovanje
Dogajanje so razdelili v tri sklope; ogrevanje je potekalo od 18. do 22. marca, od srede do 27. marca je praznovanje na vrhuncu, sklepni del - t. i. raztegovanje - pa bo do 1. aprila.
V programu je mogoče najti ustvarjalne delavnice, performanse, razstave, druženja, razprave in predavanja, nadalje pa še športne dogodke in koncerte ter še nekatere druge dejavnosti, ob teh si je mogoče ogledati tudi tamkajšnje ateljeje.

Namesto darila ob jubileju nalog za izselitev
V sredo, se pravi na dan, ko je Rog zaznamoval dan zasedbe prostorov, so organizirali okroglo mizo, na kateri so primerjali različne izkušnje štirih avtonomnih prostorov, med njimi Roga in Metelkove. Na okrogli mizi je beseda nanesla tudi na aktualno problematiko avtonomne tovarne Rog. Kot so v odprtem pismu sredi marca zapisali uporabniki tovarne Rog, želi Mestna občina Ljubljana (MOL) rušiti zgradbo, v kateri deluje Studio Samorog, in še dve stavbi, ki pa ju rogovci ne uporabljajo za svoje dejavnosti. Uporabnica Samoroga, vizualna umetnica Breda Pivk, je te dni dobila nalog za izselitev iz zgradbe do konca naslednjega meseca.

Uporabniki Roga opozarjajo, da namerava ljubljanski župan Zoran Janković začeti rušiti poleti, ker ima za ta termin dovoljenje, kljub temu da za zdaj nima sredstev za nadaljevanje del na območju Roga. Na MOL-u se po pisanju uporabnikov nameravajo prijaviti na evropske razpise, saj niso dobili zasebnega investitorja, ki bi bil v projekt javno-zasebnega partnerstva pripravljen vložiti zahtevano vsoto.


Na poti v gentrifikacijo

V začetku tega tedna je bil sprejet osnutek strategije razvoja kulture v MOL, v katerem piše, da bo novi Center Rog povezoval proizvodne, laboratorijske in izobraževalne programe za likovne umetnike, arhitekte in oblikovalce na področjih industrijskega, unikatnega, grafičnega in modnega oblikovanja.

Prestolnica bo tako po tem dokumentu dobila v Rogu središče ustvarjalnih industrij s prostori, ki bodo namenjeni tako raziskovanju in načrtovanju kot proizvodnji, razstavljanju in izobraževanju. Na spletni strani MOL-a piše, da sta vrednost obnove nekdanje tovarne Rog in gradnja Centra Rog ocenjeni na 27,6 milijona evrov.

Eden izmed uporabnikov Roga Izidor Barši, ki je del ekipe tam delujočega Živka skvotca, je povedal, da ob razmišljanju o novih dejavnostih v Rogu ne gre zanemariti tega, da v njem uporabniki delujejo že deset let. "V teh letih se je tovarna izjemno razvila, v vzdrževanje zgradb ter snovanje programa je bilo vloženega veliko truda, časa in dela."

Zdajšnji uporabniki ne priznavajo statusa začasnosti
Barši je dodal, da dejavnosti, ki jih občina promovira kot kreativne industrije, v Rogu že obstajajo, le da jih na občini ne priznavajo kot take. Velika težava je tudi, da v Rogu že od začetka deluje socialni center, ki sploh ne sodi v koncept novega Roga, prav tako bi iz koncepta izpadle številne druge dejavnosti, ki tam trenutno potekajo.

Uporabniki Roga so se v desetih letih zamenjali - in če so se tisti prvi strinjali z začasno rabo prostora, sedanji tega statusa začasnosti ne priznavajo. Kot je še poudaril Barši, želijo biti zgolj uporabniki, ki bi bili upoštevani pri načrtovanju prihodnosti te nekdanje tovarne.

Tovarno Rog bodo začeli rušiti
Tovarno Rog bodo začeli rušiti