Avditorij Portorož je ena izmed slovenskih kulturnih institucij, ki so povezane v Združenju KUDUS. Foto: Avditorij Portorož
Avditorij Portorož je ena izmed slovenskih kulturnih institucij, ki so povezane v Združenju KUDUS. Foto: Avditorij Portorož

Le s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bomo počasi začeli vračati v normalne življenjske tirnice, seveda ob upoštevanju vseh zdravstveno-varnostnih pravil, da bomo ponovno oživili tudi kulturni sektor, ki je v teh časih prav tako na hudi preizkušnji.

Pavla Jarc, predsednica Združenja KUDUS

Tako je predsednica združenja Pavla Jarc v imenu vseh včlanjenih institucij na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopen ponovni zagon dejavnosti. Ob tem mu je poslala še predlog smernic za postopno odprtje dvoran in prizorišč na prostem za kulturno-umetniške dogodke. Smernice so poslali tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v pregled in potrditev, so sporočili iz KUDUS-a.

Čimprejšnje odprtje vrat po vzoru gostinstva
"Prosimo vas, da nas čim prej in pravočasno obvestite o datumu predvidenega ponovnega odprtja in sprejetju ustreznih smernic ter ukrepov, da se lahko v naših ustanovah ustrezno organiziramo in skladno z navodili pristopimo k izvajanju vseh postopkov, ki so potrebni, da čim prej ponovno po vzoru gostinske dejavnosti odpremo svoja vrata ter v dvoranah in na prizoriščih na prostem lahko pozdravimo občinstvo," je v pozivu spregovorila predsednica.

Člani Združenja KUDUS. Foto: Združenje KUDUS
Člani Združenja KUDUS. Foto: Združenje KUDUS

"Z nestrpnostjo pričakujemo tudi spremembo prepovedi izvajanja javnih prireditev na prostem z omejitvijo do 50 ljudi, tako da bi omejitev povečali vsaj na sto ljudi, če bi to prostorske možnosti dopuščale. Marsikje namreč lahko organizatorji tovrstne prireditve izvedejo ob zagotavljanju vseh zdravstveno-varnostnih pravil," je še zapisala.

Za 100 ljudi na prostem in tretjinsko zasedenost dvoran
Predlogi združenja so med drugim, da se v začetni fazi omeji število obiskovalcev kulturnih prireditev na prostem na 100, v zaprtih prostorih pa se omejitev upošteva na toliko ljudi, kolikor se jih lahko v dvorano posede ob upoštevanju 1,5 metra varnostne razdalje, kar bi pomenilo, da bi bila dvorana zasedena približno za tretjino.