Boris Pahor bo v ponedeljek, 26. avgusta, praznoval 100. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Boris Pahor bo v ponedeljek, 26. avgusta, praznoval 100. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Boris Pahor
osrednja slovesnost se bo odvila v dvorani SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: BoBo

Borisu Pahorju pa namenjamo tudi druge programske vsebine.

Radio Slovenija
Prvi program Radia Slovenija pripravlja poseben programski dan, imenovan 100 let Borisa Pahorja – Slovensko stoletje. Ob 9.30 bodo v oddaji Junaki našega časa jubilanta z razmišljanji akademikov umestili v zgodovinski kontekst, ga literarnozgodovinsko označili in preučili njegovo kulturno-politično vlogo v povojnem življenju. Oddajo pripravlja Goran Dekleva. Ivan Merljak se bo v oddaji Med štirimi stenami malo po 10. uri o bledenju zgodovinske izkušnje internirancev in taboriščnikov pogovarjal s člani treh generacij družine Valič. V osrednjih urah dneva bodo novinarji 1. programa s sogovorniki govorili o zgodovinsko pomembnih etapah Pahorjevega življenja ter v njih iskali odzven 'slovenskega stoletja' - obdobja od konca 'belle epoque' do leta 2013. Vprašali se bodo, kako je to stoletje zaznamovalo Pahorjev Trst, govorili o pomenu jubilantovega opusa za mirovniško zavest Evrope ter Pahorjeva dela umeščali v zadnje stoletje razvoja slovenske književnosti. Neva Zajc pripravlja bogat in celosten portret Borisa Pahorja v tokratnem Studiu ob 17h, v Kulturi po 18. uri pa bomo predstavili novo knjigo o stoletniku z naslovom Tako sem živel. Ob 20. uri bodo iz ljubljanske Opere neposredno prenašali Pahoriano - osrednjo slovesnost ob 100. rojstnem dnevu Borisa Pahorja, poseben dan Prvega programa pa bodo sklenili z Literarnim nokturnom, v katerega je Matej Juh uvrstil odlomek iz Pahorjevega romana Onkraj pekla so ljudje.

Val 202 bo razmišljanja sogovornikov iz domovine in tujine o delu Borisa Pahorja objavil med 16.30 in 19. uro. Praznovanje častitljivega jubileja bo seveda tudi tema Kulturnic ob 14. uri. In še nagrada za poslušalce – podpisana knjiga Borisa Pahorja.

Program Ars ob 14.05 pripravlja oddajo Ars humana, v kateri boste slišali pogovor Staše Grahek z Borisom Pahorjem. Ob 19. uri bodo v oddaji Literarni nokturno predvajali odlomek iz Pahorjevega romana Onkraj pekla so ljudje (bere Boris Juh), ob 20. uri pa se bodo vključili v neposredni prenos prireditve v Operi. Po proslavi bodo predvajali brane odlomke iz Pahorjeve literature.

Radio Koper 100 let Borisa Pahorja izdatno obeležuje že ves avgust, utrinki so na sporedu vsak delovnik ob 13.15. Ponovitve posnetkov Pahorjevih razmišljanj, utrinkov ter razmišljanj slovenskih, italijanskih in francoskih sogovornikov bodo v ponedeljek na sporedu tako na Prvem programu Radia Slovenija kot na Valu 202. Niz oddaj pa bodo na Radiu Koper 26. avgusta sklenili s pogovorom z Borisom Pahorjem o najbolj aktualnih temah.

Na Radiu Maribor bodo visoki jubilej književnika Borisa Pahorja počastili s tremi programskimi sklopi. V petek, 23. avgusta, bodo pripravili oddajo Radijska tribuna na temo Pahorjevega književnega ustvarjanja. Gostili bodo literarne komparativiste in poznavalce njegove literature, oddajo pripravlja Tone Petelinšek. V nedeljskem Mariborskem feljtonu bo Stane Kocutar predstavil ustvarjalno in človeško navezo med Borisom Pahorjem in Edvardom Kocbekom. Na dan stoletnice bodo jubilantu posvetili redno radijsko zgodovinsko rubriko Spominčice, ob 18. uri pa se bo naveza Boris Pahor, duhovnik dr. Karel Geržan in novinar Tone Petelinšek v oddaji Radijska delavnica znancev z jubilantom ustavila ob ključnih ustvarjalnih postajah njegovega življenja.

Televizija Slovenija

Na 1. program Televizije Slovenija se bo Alenka Zor Simoniti pred Pahoriano – osrednjo slovesnostjo ob 100. rojstnem dnevu Borisa Pahorja oglasila že med Dnevnikom. Slovesnost pa bodo od 20. ure spremljali v neposrednem prenosu. Tu se bo Pahor o svojem življenju in delu pogovarjal s tremi dijaki iz Celovca, Trsta in Ljubljane. Prejel bo tudi nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam za dosežke pri vzajemnem razumevanju in tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije. Ob 21. uri bo TV Slovenija predvajala dokumentarni film Boris Pahor – Trmasti spomin; to je skupni projekt štirih uredništev Regionalnega RTV centra Koper - Capodistria. Avtorja in scenarista Neva Zajc in Tomaž Burlin sta Pahorja leto in pol spremljala od Trsta do Pariza, kjer je doživel prvo mednarodno priznanje, in odkrivala dolgo in zapleteno življenjsko pot velikega pričevalca dvajsetega stoletja. Zgodnji fašizem, izguba jezika, nemška delovna taborišča in zmeda v povojnem Trstu so, poleg ljubezni, teme, h katerim se Pahor ves čas vrača. Dokumentarni film gradi pripoved o avtorju z njegovim pričevanjem in z besedo zgodovinarjev, pisateljskih kolegov, založnikov in prijateljev. Navdahnili sta ga predvsem Pahorjevi vrednoti ljubezen in človečnost, ki presegata tragiko naše preteklosti in ponujata vizijo za preživetje. Televizijski in radijski dokumentarec je prejel nagrado Evropske ustanove za vzgojo in komunikacijo (ESEC), ki podeljuje nagrade Erasmus EuroMedia za izstopajoča dela in programe medijev, ki izhajajo iz evropskih vrednot in razvojnih načel evropske družbe. Do Odmevov bo Nina Jerman že pripravila poročilo s proslave, objavili pa bodo tudi pogovor s slavljencem. V prihodnjih dneh bo sledila TV-priredba drame Nekropola, ki jo Kulturni in umetniški program TV Slovenija pripravlja skupaj s TV Koper - Capodistria.

Televizija Koper - Capodistria ob Pahorjevem jubileju pripravlja več prispevkov, ki bodo vključevali pogovore z ljudmi, ki so bili kakor koli povezani s pisateljem, in prireditve, posvečene stoletnici rojstva. Pripravljajo jih novinarke Neva Zajc, Špela Lenardič in Mirjam Muženič. Ob 22.40 pa bodo tudi tu znova predvajali dokumentarec Boris Pahor – Trmasti spomin.

Osrednjo slovesnost ob Pahorjevem jubileju pa lahko spremljajo tudi gledalci Televizije Maribor. Po slovesnosti bodo predvajali krajši pogovor s slavljencem, posnet leta 2003, Umetnost bivanja. V prihodnjem tednu pa si lahko ogledate še daljši pogovor z Borisom Pahorjem, ki je nastal v času EPK-ja.

Vse najboljše, gospod Pahor!