Letos bodo novi izdaji del Borisa Pahorja dočakali denimo v Braziliji in na Švedskem. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Letos bodo novi izdaji del Borisa Pahorja dočakali denimo v Braziliji in na Švedskem. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić
Ob jubileju, ki ga bo Pahor praznoval 26. avgusta, bo organizirana vrsta dogodkov. Med drugim bo izšla knjiga Tako živim, ki se bo spomnila vseh dogodkov, ki jih je pisatelj doživel in preživel. Foto: BoBo

Pahorja so predlagali, ker je "kot kritični pisatelj in veliki intelektualec neprecenljivo vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo".

Pahor je pomemben Slovenec in veliki Evropejec, ki uživa velik ugled tako v Sloveniji in Italiji kot tudi v mednarodnem prostoru. Ta nagrada bi ob njegovem 100. življenjskem jubileju tako pomenila veliko priznanje za njegovo življenjsko delo, so še sporočili iz pisarne evropske poslanke.

Nagrada za povezovanje znotraj EU-ja
Evropski parlament podeli nagrado državljan Evrope 2013 državljankam in državljanom Evropske unije, ki so izkazali izjemno zavezanost pri spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani in državljankami držav članic ter tako prispevali h krepitvi evropskega duha.

Imena dobitnikov nagrade bodo objavljena predvidoma na začetku junija.

V Trstu rojeni Boris Pahor velja za enega najbolj znanih slovenskih pisateljev. V Evropi je zaslovel predvsem z deli, v katerih opisuje grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, v Sloveniji in pri slovenski manjšini v Italiji pa je poleg literarnega opusa znan tudi po družbenopolitičnem angažmaju.

Med Pahorjevimi deli so, poleg najbolj znane Nekropole, zelo znani tudi zbirka novel Mesto v zalivu ter romana Nomadi brez oaze in Spopad s pomladjo. S svojimi deli je Pahor zaslovel najprej v tujini, šele pozneje so njegovo pisavo prepoznali v domovini.

Pahoriana danes
Književnik bo 26. avgusta dopolnil 100 let. Praznovanja je prejšnji teden uvedel celodnevni simpozij Pahoriana danes v klubu Cankarjevega doma, na katerem so o njegovem življenju in delu spregovorili številni ugledni govorci. Avtorju v čast bodo do jubileja sledili še številni dogodki.