"Gotovo je, da ni mogoče, tako kot s fotografskim aparatom, tudi z besedo nekaj poudariti, tako da bi absolutno odgovarjalo resnici," opozarja Boris paor. "Pisatelj bi moral po mojem mnenju pošteno pisati o stvareh, ki so bile hude in kažejo človeka tudi v nelepi podobi. Taki zapisi so vredni zaupanja in so koristnejši, saj predstavljajo vse, česar je človek zmožen." Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Oddaje bodo na sporedu vsak delavnik ob 13.15 od 1. avgusta dalje.

Boris Pahor preživlja visoko starost z nenavadno žilavostjo in vztrajnostjo zlasti v prizadevanjih za ohranitev spomina na čas fašizma, ko je bila njegova skupnost na Tržaškem ob slovenski jezik in ob pravico do izražanja svoje identitete, pa tudi na obdobje druge vojne, ki ga je doživel tudi v taborišču.

Arhivski zakladi, ki jih še niste slišali
V arhivu Radia Koper je nekaj zgodnejših zapisov, predvsem pa veliko izjav in pogovorov iz devetdesetih in kasnejših let, tudi iz obdobja, ko ne doma ne na tujem še ni bil tako slaven kot danes.

Projekt 100 let Borisa Pahorja so na Radiu Koper zasnovali kot vsakodnevne drobce njegovih izjav, ki jih bodo dopolnili z izjavami ali kratkimi pogovori z njegovimi sodobniki in mlajšimi, saj je sodobnikov malo.

Sogovorniki v treh jezikih
Sogovornike so ustvarjalci oddaj poiskali na obeh straneh meje oziroma v obeh državah, ki jima Boris Pahor pripada, a tudi v njegovi "tretji domovini" Franciji, ki ga je prva prepoznala kot pomembnega pričevalca in pisatelja ter mu pred vsemi drugimi, tudi pred Italijo prevedla najpomembnejša dela.

Niz oddaj bodo na Radiu Koper sklenili konec meseca, na njegov rojstni dan, 26. avgusta, s pogovorom z Borisom Pahorjem o najbolj aktualnih temah.

Oddaje, ki bodo nastajale v koprskem studiu, bo 26. avgusta predvajal tudi Prvi program Radia Slovenija.