Programski direktor zavoda Maribor 2012 je program končal že konec septembra, zdaj pa ga je odobril še svet zavoda. Foto: BoBo
Programski direktor zavoda Maribor 2012 je program končal že konec septembra, zdaj pa ga je odobril še svet zavoda. Foto: BoBo
Slovenj Gradec
Večino dogodkov, ki bodo prihodnje leto v okviru EPK-ja potekali v Mariboru, Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju, je Čander predstavil že konec junija. A takrat je bilo govora le o njihovi vsebini, ne pa tudi, kdaj in kje točno se bodo zgodili. Foto: BoBo
V Mariboru predstavili program EPK

Predvsem jim pri programu, kot je pojasnil programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander, ni šlo za pritegnitev čim več zvezdniških imen, temveč za to, "da celotna regija zaživi z EPK-jem in doseže premik s pomočjo kulture". "EPK je pomemben tudi zato, da se kultura uveljavi v družbenem prostoru kot relevantna kategorija," je še dodal.
Program dogodkov v okviru Evropske prestolnice kulture prihodnje leto obsega 412 projektov v skupni vrednosti 16,5 milijona evrov, od teh bo 283 izvedenih v Mariboru in 103 v Velenju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu in na Ptuju. Mrežnih in skupnih programov je 26.
Čander je končni program dogodkov v okviru evropske prestolnice kulture predstavil skupaj z generalno direktorico zavoda Maribor 2012 Suzano Žilič Fišer. Poskušali smo narediti zanimiv in vznemirljiv program v skladu z razpoložljivimi sredstvi in infrastrukturnimi danostmi, je še pojasnil Čander.
Imena rockgostov ostajajo skrivnost
Poleg omenjenih dogodkov je kot vrhunce omenil še Festival Maribor, predstavo Vojna in mir, performans Ulayja, veliki knjižni sejem, inštalacijo Rebecce Horn, Projekt 12 z mednarodno priznanimi intelektualci ter vsaj en odmevni rockovski koncert, pri katrem pa imena ostajajo skrivnost.
"EPK je pri nas enačba z več neznankami, a kljub temu nam je uspelo sestaviti ambiciozen program," je poudaril Čander. Po njegovih besedah so pri tem zasledovali predvsem glavni cilj tega evropskega projekta, to je "s pomočjo kreativnosti spremeniti življenje v družbi". "Morda se to v tem trenutku sliši kot utopija, a brez takšnih utopičnih idej se ne bomo mogli izvleči iz krize, v kateri se trenutno nahajamo," je prepričan.

Nekatere stvari se bodo še spreminjale, predvsem lokacije v Mariboru, sicer pa je to, kar so predstavili danes, tisto, kar bo prihodnje leto predstavljalo EPK.

Še vedno čakajoči na obljubljena sredstva

"Zdaj smo torej pred izvedbeno fazo," je na predstavitvi dodala Žilič Fišerjeva in pozvala državo in občine, naj čim prej zagotovijo obljubljena sredstva, da se bodo projekti lahko začeli izvajati. Tudi sicer se, pravi, soočajo s številnimi težavami, ne le finančnimi in lokacijskimi, ampak njihovo delo med drugim ovira tudi "turbulentno okolje", ki trenutno vlada v Sloveniji.
Vse manj upanja za nekdanji TVT Boris Kidrič
Kot prizorišče je pri številnih dogodkih naveden nekdanji TVT Boris Kidrič, kar še ni dorečeno. Po odzivih predstavnikov zavoda Maribor 2012 sodeč, je malo verjetno, da bo tudi dejansko na voljo, zato pospešeno iščejo nadomestne lokacije. Vendar to po Čandrovih besedah ne pomeni, da teh dogodkov ne bodo mogli izvesti. "Je pa gotovo škoda, če ne bomo kot mesto dobili takšne zgodbe, ki bi na konkretni in simbolni ravni predstavljala revitalizacijo bivšega industrijskega dela mesta, kot je to primer pri drugih EPK," je še dodal Čander.

V Mariboru predstavili program EPK